Terrassa

Cent anys de teixit protestant

L’Església Evangèlica Unida celebra un acte institucional per commemorar una tasca centenària

L’Església Evangèlica Unida celebra el seu centenari amb un acte institucional avui 21 de setembre a les 11 h a l’Auditori de l’Església. En aquest temps, la comunitat protestant a Terrassa ha construït una trajectòria sorprenent, amb projecció nacional i internacional, resumida sota el lema “D’Ebenezer a la Unida”.

El protestantisme, una branca del cristianisme, va obrir-se camí el 1924 en un territori predominantment catòlic. La primera església, Ebenezer, va ser fundada al carrer Galvani de ca n’Aurell, i amb els anys es van unificar diverses comunitats fins a la inauguració, el 2010, del temple de l’Església Evangèlica Unida, obra del prestigiós estudi de Carlos y Lucía Ferrater. Figures com Samuel Vila, pastor, escriptor prolífic, empresari editorial i activista social, van jugar un paper crucial en l’expansió de la fe protestant, no només a Terrassa sinó a tot el món.

Nexes amb Jimmy Carter i els Estats Units

L’expresident dels Estats Units Jimmy Carter va inaugurar l’auditori l’any 2010, on avui se celebra el centenari: “El vam contactar amb tres anys d’antelació”, confessa el pastor Andreu Dionís. Carter era el representant idoni, no només pel seu Premi Nobel de la Pau (2002), sinó també perquè simbolitzava l’expressió baptista dins el protestantisme. 

Un altre moment clau de connexió internacional va ser quan Samuel Vila, el fundador, va viatjar als Estats Units per participar en el Congrés Baptista Mundial. En aquella ocasió, Vila va denunciar al món la manca de llibertat religiosa i la persecució que patia la seva fe sota el règim franquista. Avui, tot i els avenços, la llibertat religiosa, el diàleg interreligiós i el procés d’unitat continuen essent objectius centrals, liderats pel pastor Andreu Dionís i la seva dona Ruth Giordano.

Centenari de l’editorial CLIE

L’església ha deixat també un llegat important en el camp cultural. El seu fundador, Samuel Vila, va ser també l’impulsor de l’editorial CLIE, que enguany celebra el seu centenari. Aquesta editorial ha tingut una notable presència internacional, contribuint significativament a la difusió del pensament protestant. A més de l’àmbit literari, la comunitat ha fet aportacions en altres àrees, com la introducció de la llengua catalana a les litúrgies, la música gospel, i la creació d’iniciatives educatives com l’Escola Bressol El Petit Lumen.

La llançadora de Ca n’Anglada

Un dels projectes socials més destacats de la comunitat protestant és la Llançadora, un espai que, com una llançadora tèxtil, teixeix relacions socials i crea una xarxa de suport comunitari. La Fundació Goel hi gestiona diversos projectes dirigits a les persones més vulnerables. Al llarg dels anys, l’església ha estat sempre al costat dels refugiats, combatent la pobresa i oferint serveis bàsics als més necessitats.

La celebració del centenari de l’Església Evangèlica Unida no és només un recordatori dels seus orígens, sinó també una reafirmació del seu compromís social i espiritual. Des del seu naixement fins avui, aquesta comunitat ha estat un motor de canvi i solidaritat, amb una influència que transcendeix fronteres i èpoques. Amb la vista posada en el futur, la seva missió d’ajuda als altres i diàleg interreligiós continua més viva que mai.

To Top