Terrassa

L’escola de Terrassa amb retards, pols i brutícia

Alumnes i personal de secundària del Sala Badrinas comparteixen espai amb l’Escola Auró

L'Escola Auró, l'antiga President Salvans, està ubicada al carrer del Germà Joaquim / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Alumnes i personal de l’institut escola Sala Badrinas de Terrassa han de suportar mancances diverses en el seu “exili” a l’Escola Auró, sobretot després d’unes obres que haurien d’estar acabades i d’unes filtracions d’aigua. Hi ha queixes per la brutícia, la pols i la manca d’espai.

La provisionalitat que denuncia la comunitat educativa de l’institut escola Sala Badrinas no sols està vinculada als incompliments reiterats en els terminis de construcció del centre definitiu a la carretera de Rubí, en espera des de fa tretze anys. Els escolars de primària estudien en barracons al parc de Vallparadís. Però la situació no és gaire millor per als alumnes de secundària. L’alumnat del Sala Badrinas, mentre avança (o no) el projecte d’edificació de l’escola unificada, està dividit. Uns en barracons. Els d’ESO, “exiliats” a un espai de l’Escola Auró, a Can Palet. Allà estudien, entre pols i mancances.

Un professor d’aquest centre, Bernat Pizà, ha difós una contundent denúncia en una xarxa social. Exposa les “pèssimes condicions” en les quals es troben alumnes i docents de secundària. Parla de les obres (per a la instal·lació d’un ascensor) que no han acabat quan tocava, de la manca d’espai, de pols i de brutícia. L’edifici “és ple de pols d’obra, amb els perills de salut i risc de caiguda que això comporta”.

L’aire no es pot suportar en algunes aules: “Ens passem el dia respirant partícules de guix i ciment”, afirma el professor. En dies de calor no es pot posar en marxa un ventilador, perquè aquesta maniobra alçaria les partícules i seria pitjor el remei que la malaltia. Tota l’escola pateix els problemes derivats de l’antiguitat de la finca (l’Auró, abans anomenada President Salvans, funciona des del 1972), l’escassetat d’espai i les disfuncions de la reforma sense liquidar, però la situació empitjora en les dependències cedides al Sala Badrinas, en la tercera planta.

L’aire no es pot suportar en algunes aules: “Ens passem el dia respirant partícules de guix i ciment”, afirma el professor Bernat Pizà

Dues aules (una de les quals la del professorat) estan inservibles per filtracions d’aigua a la teulada. En lloc de fer ús de l’aula corresponent, els professors han d’utilitzar-ne una de petites dimensions, “on no hi caben més de quatre o cinc persones”. No tenen armariets o calaixos deixar-hi material. Un grup d’alumnes ha de fer classe al teatre, en un espai separat només per un petit envà de fusta d’una altra classe i, per tant, “amb problemes de soroll evidents”.

“Aquesta visió meva és compartida per bona part dels docents”, subratlla Pizà a aquest diari. “És una crítica contra el sistema, que no inverteix el que caldria en educació. Si parléssim d’un esdeveniment amb gent milionària, l’equipament estaria en perfecte estat”, conclou.

L’Ajuntament ha sol·licitat dades a la Generalitat sobre les obres, competència del Govern. S’ha creat una aula de robòtica i s’han emprès reformes en els lavabos i un magatzem, segons Joan Salvador, regidor d’Educació. El consistori ha estat informat que el problema principal, generador de brutícia en forma de pols, a banda de les pròpies obres, ha estat l’enfonsament del fals sostre en dues aules a causa d’una deficient impermeabilització.

Un efecte més de la precarietat

Tot això és conseqüència de la provisionalitat del Sala Badrinas, de la precarietat acumulada”, diu Emily Burgos, presidenta de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA), entitat que ha iniciat el curs escolar amb protestes per l’endarreriment, un més, en la construcció del centre. L’enèsim compromís de la Generalitat, ara, és que estigui acabat el curs 2028-2029. L’AFA s’ha informat sobre els problemes a l’Auró: “Ens han comunicat que l’ascensor funcionarà ja a l’octubre o novembre, i que en un parell de setmanes es repararan les filtracions. I que s’hi ha de fer una neteja a fons”.

Protesta realitzada a començament de curs / LLUÍS CLOTET

Els escolars que romanen a barracons al parc de Vallparadís no tenen gimnàs i, per tant, no poden gaudir d’activitats extraescolars al mateix centre, com denuncia l’AFA. Més greuges: els patis tenen una tanca transparent i molt poca ombra, els passadissos són estrets i no hi ha cuina. “La cuina és a l’Auró i es molt antiga. Allà s’ha de fer el dinar per a les dues escoles i el personal no dona l’abast”, agrega Burgos.

Els 240 alumnes i 25 docents de secundària del Sala Badrinas ocupen una part de l’Escola Auró, al barri de Can Palet, des del curs 2020-2021. Només havien de romandre allà quatre anys.

To Top