Terrassa

És hora de parlar dels errors diagnòstics a Terrassa

Sessió extraordinària al CST sobre la seguretat dels pacients

Un moment de la jornada a l'Hospital Universitari de Terrassa

El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha celebrat aquest dimecres la sessió extraordinària “Errors diagnòstics: és hora de parlar-ne”, en motiu del Dia Mundial de la Seguretat del Pacient. Els errors de diagnòstic constitueixen gairebé el 16 % dels danys evitables als sistemes de salut

La sessió ha tingut lloc a la sala d’actes Joan Costa i Roma de l’Hospital Universitari de Terrassa. Ha estat organitzada pel Departament de Qualitat i Seguretat del Pacient del CST en motiu del Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, que se celebra el 17 de setembre i que enguany tenia per tema “Millorar el diagnòstic per a la seguretat del pacient”.

El pla d’acció mundial en pro de la seguretat del pacient 2021-2030 de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) destaca la necessitat de garantir la seguretat en els processos de diagnòstic. “En aquest pla s’anima els països a adoptar estratègies que redueixin els errors de diagnòstic. Un error de diagnòstic consisteix a no oferir una explicació correcta i oportuna del problema de salut del pacient, la qual cosa pot incloure-hi diagnòstics tardans, incorrectes o omesos, o no comunicar aquesta explicació al pacient”, recorda el consorci. La magnitud dels errors de diagnòstic és considerable, ja que representen gairebé el 16 % dels danys evitables als sistemes de salut.

Problema rellevant

En aquesta jornada del CST s’ha posat el focus en el fet que els errors de diagnòstic son un problema rellevant de la seguretat dels pacients, tant per la seva freqüència com per la seva potencial gravetat. “Sovint costen de detectar i es pot pensar que no tenen solució, però res més lluny de la realitat: es calcula que la major part d’errors de diagnòstic es poden prevenir si s’analitzen les possibles causes. Aquestes poden provenir dels professionals, dels pacients i del mateix sistema sanitari i dels seus circuits.

Els ponents d’aquesta sessió extraordinària han estat Elisabet González, directora del departament de Qualitat i Seguretat del Pacient del CST; David Alonso, del Servei de Medicina Interna del CST, i Josep Tost, del Departament de Qualitat i Seguretat del Pacient del mateix consorci.

To Top