El president del BBVA, Carlos Torres, ha assegurat aquest dimarts des de Terrassa que l’OPA al Banc Sabadell “és una aposta per les pimes i per Catalunya”. El directiu de l’entitat basca ha defensat l’operació en el marc d’una nova sessió de reflexió i debat del Fòrum Cecot i davant d’un auditori ple d’empresaris terrassencs i vallesans amb certs dubtes i preocupacions.
Al llarg d’una hora de diàleg amb el secretari general de la patronal, Oriol Alba, l’executiu ha analitzat les perspectives econòmiques i la situació actual i reptes del teixit empresarial i el sector de la banca. Ha assegurat que el comportament econòmic els està sorprenent per bé i ha afirmat que ell no veu recessió sinó “una desacceleració, un aterratge que està sent encara més suau d’allò esperat”. El dirigent ha parlat d’una situació a Espanya millor que a Europai ha pronosticat que el BCE continuarà abaixant els tipus d’interès els pròxims trimestres, fins a arribar a “estar a finals de l’any vinent al voltant del 2,5% en l’entorn europeu i en el nord-americà, al voltant del 3%”.
Segons el parer de l’executiu, tot i els conflictes geopolítics, “la globalització no es revertirà perquè té molts beneficis, però sí que hi haurà més risc de fragmentació”. En aquest context, Torres, que s’ha referit a l’informe Draghi, advoca per augmentar la competitivitat d’Europa i per tenir empreses grans, “de dimensió mundial”, també en el sector financer.
Un segment “atractiu”
Pel que fa al diagnòstic del teixit empresarial, el president del BBVA sosté que el català “el veig amb una enorme força, liderant clarament a Espanya, i per això tenim interès a créixer aquí”. Ha explicat que una de cada quatre pimes que s’incorporen avui a BBVA són a Catalunya i que des de l’entitat que presideix “hem posat el focus en aquest segment perquè hi veiem molt atractiu”. Així, ha dit que aquestes empreses tenen un “paper fonamental” en els plans de futur del banc i que l’OPA al Sabadell “significa redoblar l’aposta i el compromís per les pimes”, un segment a qui ha indicat que volen ajudar en els dos grans reptes que creu que tenen com són la sostenibilitat i la digitalització.
Torres ha reconegut que aquests desafiaments requereixen inversió i aquesta, al seu torn, finançament. En aquest sentit, i davant de la inquietud dels empresaris davant d’una possible reducció de l’oferta, ha asseverat que amb l’OPA al Sabadell “tindran un proveïdor de serveis financers amb una millor oferta, més àmplia, més competitiva i de major abast”. En la mateixa línia, el dirigent ha insistit que l’operació no restringirà el crèdit, “tot el contrari”, i ha assenyalat que s’estima que la unió podrà posar en el mercat finançament per un import addicional de 5.000 milions d’euros. “Les ganes inversores seran majors perquè tindrem una base de capital més gran i una activitat més eficient”, ha afegit.
Pel que fa a la preocupació que hi ha respecte de la competència en el sector financer, Torres ha exposat que ja ha augmentat molt arran de la digitalització i que pel que fa a l’OPA ells no hi veuen “problemes”. De fet, ha recordat que la fusió entre CaixaBank i Bankia resultava en quotes de mercat en crèdit, oficines i operacions més grans que la suma entre BBVA i Banc Sabadell.
L’executiu també ha tingut paraules per als accionistes de l’entitat vallesana, que tindran l’última paraula. Els ha animat a pensar en “què passa si l’oferta falla” amb el valor de les accions.
D’altra banda, Torres també ha assegurat que la seva aposta pel territori és ferma i que mantindran una seu a Sant Cugat, “que serà rellevant”.