Terrassa

Tancar finestres sense deixar de vendre

Reparada la coberta del Mercat de la Independència, ara toca tancar les finestres venecianes i fer-ho sense afectar l’activitat comercial

El projecte de rehabilitació del Mercat de la independència afronta la seva segona fase amb un repte majúscul. L’objectiu és garantir l’estanquitat de l’edifici modernista, aïllar-lo definitivament i condicionar-lo per fer-lo més eficient energèticament i per incrementar el confort. És a dir, reduir la factura energètica i posar fi als episodis dins el mercat de calor a l’estiu i de fred a l’hivern.

Reparada la coberta del Mercat i renovades les lluernes lineals situades a la part alta de l’edifici (les obres han finalitzat aquest estiu), ara toca substituir els porticons, les 192 finestres venecianes de fusta que envolten tot el perímetre del Mercat.

Aquestes finestres característiques de l’estètica modernista de l’equipament tenen molta alçada i una part d’aquestes, la seva base, està situada just darrere de les parades de venda.
L’Ajuntament de Terrassa ha decidit redefinir el projecte d’aquesta fase pare evitar que les obres afectin l’activitat del Mercat. Inicialment, estava previst substituir els porticons des de l’interior de l’edifici, cosa que obligava a treure el sostre de les parades per executar els treballs.

Abans de final d’any es decidirà el millor sistema constructiu i el 2025 les obres aniran a licitació

En aquest moment s’estan fent “proves de sistemes constructius i mètodes de substitució dels porticons des de l’exterior, per tal de triar el que permeti minimitzat l’afectació de l’activitat de les parades”, informen des de l’Ajuntament.

Les finestres venecianes són un dels elements més emblemàtics de l’edifici modernista /Nebridi Aróztegui

Les prospeccions que permetran triar la millor intervenció es faran durant el darrer trimestre del 2024 i, un cop enllestides, es completarà la redacció del projecte de la fase 2. En aquesta fase de redefinició del projecte també s’està aprofitant per actualitzar els preus amb l’objectiu que “garanteixin una correcta adjudicació de les obres”.

Si no hi ha novetats d’última hora, el govern municipal espera iniciar el procés de licitació dels treballs “durant el primer trimestre del 2025”, de manera que les obres podrien començar a finals de l’any vinent o principis del 2026.

Lames fixes

Fa dècades que el Mercat de la Independència afronta el repte de la seva climatització i les finestres venecianes han estat sempre la peça clau per resoldre el problema. Són porticons de lames fixes, que no es poden moure, i que condemnen el mercat a l’entrada d’aire durant els pics de calor a l’estiu, i també els dies de baixes temperatures de l’hivern. La millora del confort tèrmic de l’edifici és un aspecte fonamental pels comerciants i pels clients del Mercat.

S’intentarà substituir les finestres venecianes per l’exterior del Mercat per evitar afectar les parades / Nebridi Aróztegui

L’actual configuració de l’edifici concep l’interior del mercat com un espai semiexterior ventilat. Aquesta és la raó per la qual es va proveir de porticons de lames fixes, que permeten la ventilació creuada contínua en totes les estacions de l’any.

La fase 2 del projecte de rehabilitació del Mercat vol revertir aquesta situació, tancar el recinte i resoldre definitivament el problema de la climatització. El calendari actual de la intervenció obligarà els usuaris del mercat, però, a patir encara com a mínim dos anys més de calor i de fred.

El primer pas per a la millora del confort tèrmic del mercat s’ha donat en la primera fase de les obres de rehabilitació, que van començar el juny del 2023 i han finalitzat aquest estiu. S’han reparat les cobertes de l’edifici, s’ha reformat la xarxa de sanejament i s’han substituït les lluernes lineals, les finestres tancades de la part més alta de l’edifici.

Els treballs han permès millorar l’estanquitat i la impermeabilitat dels tancaments, cosa que contribueix a l’estalvi energètic, millora la il·luminació natural de l’edifici i el confort. Per bloquejar totalment l’entrada d’aire exterior, però, ara cal segellar les finestres venecianes.

L’edifici del Mercat de la Independència té 116 anys. Obra dels arquitectes municipals Antoni Pasqual i Melcior Vinyals, va ser inaugurat el 14 de novembre del 1908.

Els comerciants demanen no aturar l’activitat

El Mercat de la Independència és un referent en la venda de producte de proximitat, tracte personalitzat i lluita diària per seduir nous clients. Qualsevol entrebanc en la seva activitat comercial suposa un sotrac. Així ho van fer saber durant la primera fase de les obres a l’Ajuntament, que ha pres nota de cara a la segona fase.

Durant la reparació de la coberta s’havia previst inicialment una interrupció de l’activitat dels paradistes per una durada inferior a un mes i que coincidia “en gran part en període de vacances”, informen des del govern municipal. Aquesta mesura permetia agilitzar els treballs, però un cop iniciada l’execució els comerciants van posar de manifest que aturar l’activitat suposava un problema des del punt de vista de les vendes i finalment es va acordar no aturar l’activitat comercial en cap moment.

Les obres de la primera fase es van replanificar en la seva execució sobre la marxa. Ara, la revisió del projecte en la segona fase, on l’afectació de les obres és directa a les parades del mercat, busca tancar un projecte amb un sistema constructiu per l’exterior de l’edifici que tingui el menor impacte en l’activitat comercial.

El projecte de digitalització dels mercats està en marxa

La primera fase del projecte de millora i modernització dels dos mercats municipals – Mercat de la Independència i Sant Pere– contempla la seva digitalització, un procés que ja està en marxa. En el cas del mercat del centre de la ciutat, els treballs de cablejat s’estan fent en aquest moment. Els operaris procedeixen aquests dies a la instal·lació dels circuits. El projecte contempla la instal·lació de cablejat amb fil i sense (wifi), un control d’accés i comptatge d’aforament – permetrà analitzar el flux de persones per franges horàries-, circuit tancat de televisió, panells informatius de cartelleria digital, càmeres en els accessos i càmeres CCTV, i un sistema de domòtic de control de les cambres de fred.

To Top