Cultura i Espectacles

Més sol i més espectadors

La 15a edició del Festival de Circ atreu milers de persones a la Maurina al llarg de quatre dies i consoliden Terrassa com un dels feus del circ a Catalunya. Fem una valoració amb Albert Fernàndez, membre de l’entitat organitzadora Tub d’Assaig, qui avança que l’assistència ha estat lleugerament superior a la de 2023. S’explica per l’absència de pluges i un major nombre d’espectacles programats (gràcies a l’augment del pressupost respecte a l’any passat).

Els dos membres de la Cia Filigranes / LLUÍS CLOTET

Ara que l’Ajuntament busca perfilar la “marca Terrassa” i els punts forts que la defineixen. Caldrà que el circ entri al dossier d’estudi.

Un any més –i en van 15– centenars de persones van desplaçar-se al barri de la Maurina per veure algun dels espectacles del Festival de Circ de Terrassa. Albert Fernàndez, de l’entitat organitzadora Tub d’Assaig, avança que la xifra d’espectadors es manté en la línia dels darrers anys. “A falta d’acabar els càlculs, l’assistència de públic ha estat igual o una mica superior”, explica.

Un lleuger increment que s’explica en dos factors. “Per una banda, ha fet molt bon temps. Només el divendres va ploure al migdia i podria haver restat una mica els ànims de la gent divendres a la tarda. Però dissabte i diumenge han estat massius”, explica Fernàndez.

El segon element és l’augment del nombre d’espectacles. “L’any 2023 vam fer vuit espectacles i dos tallers; mentre enguany hem fet un espectacle més que abans i hem afegit dues dinamitzacions”, comenta.

Els dos membres de la Cia Filigranes / LLUÍS CLOTET

Aquest increment de la programació ha estat possible perquè també s’ha augmentat el pressupost econòmic: dels 49.000 euros de 2023 als 58.000 de 2024.

La meitat del pressupost del Festival de Circ els aporta l’Ajuntament, mentre que l’altra meitat va a càrrec de la Generalitat i la Diputació.

A més, l’augment econòmic ha permès millorar les condicions laborals d’algunes de les persones que han participat en l’organització. “Sempre hi ha molts de voluntaris i voluntarisme, però en la mesura que es pot, també és desitjable poder salaritzar algunes de les participacions”, sosté Albert Fernàndez.

La partida econòmica també ha permès enguany llogar una petita grada, per l’escenari del carrer Infant Martí. “Es tracta del segon escenari, en el que les actuacions es fan a peu pla. Així que amb la grada, s’ajuda a fer que el públic percebi que es tracta d’un espai escènic, que es generi l’atmosfera de l’escena”, enraona Fernàndez.

Un instant de la Gran Gala / LLUÍS CLOTET

El festival, com cada any, deixa aprenentatges i ajustos. Per exemple, no fer espectacles al matí i migdia. “És que programar al matí és molt arriscat. Perquè a les 12 hores et pot fer molta calor i fer que ni els artistes ni el públic estiguin còmodes”, diu Fernàndez. De fet, el que hi ha hagut enguany són els tallers participatius de Més Tumacat, que aprofiten també per canalitzar l’energia infantil durant la primera part del dia.

Gran Gala

Pel que fa a la programació, la cirereta ha tornat a ser la Gran Gala. “Uf, va ser un festivalàs!”, diu Fernàndez. Els presentadors venien de Mataró, del col·lectiu Cronopis, i es van emportar el públic des del primer moment.

També cal destacar l’actuació de la Cia Filigranes: dos artistes terrassencs com Jordi Torres i Albert Pérez, que va aplegar infinitud d’amics. Poca broma: Presentaven per primer cop l’espectacle “20 anys no són res”, amb el que commemoren les dues dècades de feina conjunta que des que van llançar la companyia l’any 2004. Els clowns Trinxeta i Makutu van intercalar sketchs per explicar el recorregut dels artistes i el pas del temps.

Un instant de la Gran Gala / LLUÍS CLOTET

Així mateix, també cal destacar actuacions molt destacades com la de Cia Capicua. Es tracta d’una companyia formada exclusivament per dones, amb un espectacle que té lloc a un taller costura. De fet, seva va ser una de les apostes amb més rerefons de consciència social vistes al festival.

També va fer parlar molt el show dels mallorquins Col·lectiu F.R.E.N.È.T.I.C., que van portar a “Save The Temazo” una reivindicació dels valors de la música. Una oda a la seva importància i implicacions en l’ésser humà.

Tenint en compte que era un cap de setmana amb moltes propostes culturals, la Maurina s’ha defensat bé.

De fet, han estat dies intensos pels membres de Tub d’Assaig. Però paga la pena. “Físicament, estem rebentats, però tenim el cor ple”, remata Fernàndez.

To Top