Terrassa

Nova estafa a través de Whatsapp: “No caus en què puguin fer-ho tan real”

Li sostreuen 380 euros fent-se passar per un veí

Un veí, un missatge de Whatsapp i Bizum pel mig. Aquests són els tres ingredients principals de la recepta d’una nova estafa en la qual va acabar caient la periodista catalana Núria Codina, que ho ha denunciat a les xarxes socials. Els estafadors es van valer de la seva empatia i li van sostreure 380 euros fent-se passar per un veí seu.

Li van hackejar el número de telèfon i van enviar un missatge a la Núria. “Bona tarda, veïna. Sé que no t’hauria de demanar això a tu però és que estic desesperat ja. Necessito demanar-te un favor si pots… no és res, però sí molt important”. Així va començar la conversa.

En un primer moment, a la Núria li va semblar un missatge d’allò més normal i va contestar. El suposat veí li va explicar aleshores que necessitava fer un Bizum a algú i que a ell no li funcionava aquesta opció, que era quelcom urgent i que per això li demanava si podia fer aquest pagament per ell. Li assegurava que li tornaria els diners de seguida que pogués. Es tractava de 280 euros.

La periodista catalana ha explicat que el seu veí és un home gran, amb la dona malalta, i que ella va pensar que estaria atabalat. Per això va acabar accedint a la petició. I perquè va comprovar, mirant al grup de Whatsapp que tenen els veïns, que el número de telèfon i la foto de perfil coincidien.

Abans de fer el pagament, la Núria, fins i tot li va comentar que avui dia hi havia moltes estafes a través de la suplantació de la identitat i altres fórmules. “Com que estafa? Però si sóc el teu veí? És el meu whatsapp?” , li va contestar ell. Sigui com sigui, la Núria va acabar fent aquell Bizum.

Aleshores, però, va rebre una nova petició perquè fes un altre pagament, aquest cop de 200 euros. “Aquí vaig pensar que probablement l’estaven estafant a ell i li vaig dir que no els tenia, que m’havia quedat a zero…”, ha explicat a través de les xarxes socials. El suposat veí va seguir insistint i la Núria va acabar fent un altre Bizum de 100 euros.

La periodista no estava tranquil·la. Pensava que algú podia estar extorsionant el seu veí i va demanar-li de veure’s cara a cara, però ell li va dir que no era al seu pis, que arribaria al cap d’una hora. Ella li va trucar però no li van agafar el telèfon.

L’endemà ho va tornar a intentar. Va trucar el timbre de casa seva diverses vegades, però ningú li va obrir la porta. Al final va decidir enviar-li un nou missatge de Whatsapp dient “Bon dia, pensaràs en mi, eh?”. La seva sorpresa va ser quan ell li va respondre amb un “Qui ets?“.

La Núria explica que en aquest moment va tenir clar que l’havien estafat a ella. Segons ha comentat a les xarxes socials, els estafadors van entrar al Whatsapp del seu veí i li van suplantar la identitat durant unes hores.

Els hackers també van intentar estafar la filla i la neta del senyor en qüestió. En tots els casos la salutació estava totalment personalitzada segons a qui es dirigien els estafadors per evitar aixecar les primeres sospites i, de la mateixa manera que a la Núria es van referir com a “veïna”, a la filla i la neta del senyor també els va escriure de forma més familiar.

Elles no hi van caure. Se’n van adonar i trucant a la companyia telefònica van aconseguir que el veí de la Núria recuperés el seu número i compte de Whatsapp.

Els Mossos van avisar la família que no ho podien denunciar perquè a ells no els havien robat res i ara estan estudiant posar una denúncia per suplantació de la identitat. La Núria sí que ha pogut denunciar el robatori a la policia, a partir de papers aconseguits a través de l’entitat bancària i on figurava tota la informació personal del titular del compte on va anar a parar el Bizum.

“En fi, estigueu alerta, si us demanen diners per Bizum la vostra mare, el vostre germà, un amic, un veí… truqueu i si no us contesta i confirmeu que és ell, no feu res”,

Nova estafa a través de Whatsapp: “No caus en què puguin fer-ho tan real”
To Top