Terrassa

En marxa la campanya d’immunització contra la bronquiolitis en nadons de fins a 6 mesos

La incidència del virus, que circula entre els mesos d’octubre i març, afecta especialment els lactants i cada any col·lapsa les consultes de pediatria

Un dels primers nadons vacunats, aquest dilluns al matí, al CAP Terrassa Sud / Nebridi Aóztegui

El Departament de Salut ha posat en marxa aquest dilluns, per segon any consecutiu, la campanya d’immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) per a prevenir la bronquiolitis en nadons de fins a 6 mesos. S’estima que 3 de cada 4 casos d’infecció per VRS s’evitaran per aquesta immunització.

El VRS és un virus que cada tardor té una incidència molt elevada entre la població infantil, pel seu grau de contagi -“tots els infants entre 0 i 5 s’infectaran en alguna ocasió”-, també per què “col·lapsa les consultes de pediatria, satura les urgències, les UCI, i perquè té una repercussió familiar important -explica Rosa Mira, cap d’infermeria del CAP Terrassa Sud, en l’arrencada de la segona campanya contra el VRS-. Les manifestacions clíniques, amb dificultats respiratòries en infants lactants angoixen molt les famílies”.

Aquest és el segon any consecutiu que es fa aquesta campanya d’immunització a Catalunya. A partir d’avui les famílies ja poden demanar hora al seu CAP de referència. També s’enviaran missatges SMS informatius a les famílies de nadons inclosos en les recomanacions.

El VRS és un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys.

Els resultats de la primera campanya han estat espectaculars”, ha explicat aquest dilluns Rosa Mira. “Han disminuït moltíssim les visites de pediatria al CAP i els quadres que hem tingut han estat molt més lleus. I també han disminuït les visites a urgències i els ingressos hospitalaris”.

La infermera recorda que els pacients que contrauen la infecció del virus respiratori sincicial poden presentar “des d’un quadre respiratori banal, fins a un quadre de bronquiolitis que en el cas dels infants d’alt risc poden derivar en un ingrés a cures intensives”. Els quadres d’aquesta malaltia poden ser més greus durant els primers mesos de vida, i especialment, en prematurs. En els casos d’infants amb malalties de base com cardiopaties, amb immunodepressions, etc., o quan els nadons coincideixen amb dos pics epidèmics, està prevista l’administració de dues dosis vacunals.

La campanya d’immunització comença avui als CAP pels nascuts entre l’abril i el setembre d’aquest any. Als nascuts a partir del mes d’octubre se’ls vacunarà a l’hospital

La nova campanya d’immunització que es farà als centres d’atenció primària (CAP) pels nascuts entre l’abril i el setembre d’aquest any i en els hospitals per als quals neixin entre el pròxim 1 d’octubre i el març de 2025, abans de rebre l’alta hospitalària. En tots els casos, se’ls administrarà una única dosi amb una punxada per via intramuscular, i per això, Salut ha adquirit 65.000 dosis amb un cost de 14,1 milions d’euros.

A Terrassa, només al CAP Terrassa Sud la campanya té com a objectiu immunitzar un centenar d’infants. L’any 2023 el centre, que és objectiu diana, va immunitzar en la primera campanya 44 infants. “La cobertura va ser del 100% – explica Rosa Mira- i la incidència de la infecció va ser gairebé nul·la”. Amb l’eficàcia provada de la vacunació, aquesta tardor el centre de primària té previst aplicar la vacuna monoclonal vora 100 infants.

A la Regió Sanitària Metropolitana Nord, de la que forma part Terrassa, Salut distribuirà 15.320 dosis, 100 de les quals al CAP Terrassa Nord. Gràcies a la immunització, a la regió sanitària  s’han reduït les hospitalitzacions per bronquiolitis un 65,8%. De 640 ingressos la temporada 2022-23 s’ha passat a 219 ingressos la temporada 2023-24.

Al CAP Terrassa Sud la vacunació l’any 2023 va ser del 100% dels infants i la incidència de la infecció va ser gairebé nul·la

A Catalunya, la cobertura de la immunització dels nadons nascuts entre abril i setembre del 2023 contra el virus respiratori sincicial (VRS) va ser del 87,8%. En els nadons immunitzats es van reduir un 90% els ingressos a les unitats de cures intensives; les hospitalitzacions van baixar un 87%; les infeccions per VRS un 68,9%; les visites d’urgència hospitalàries un 55,5% i les bronquiolitis assistides a l’atenció primària un 48,1%. L’anàlisi de l’efectivitat d’intervenció es va fer per al període de l’1 d’octubre de 2023 fins al 31 de gener de 2024 (període de circulació del virus la temporada anterior), i inclou tots els nadons nascuts entre l’abril i el setembre de 2023.

Infecció per VRS

La incidència del VRS cursa amb un patró estacional d’octubre a març i és tan freqüent que la majoria dels infants ja s’ha infectat amb el virus aproximadament als 2 anys. El virus respiratori sincicial també pot infectar els adults.

Fins al 2023, no es disposava de cap mesura preventiva autoritzada per al seu ús a tots els nadons. Cal tenir en compte que el tractament per a la infecció per VRS és principalment de suport, i en casos més greus pot ser necessari el suport respiratori amb oxigen suplementari.

Catalunya en aquests moments disposa d’un dels calendaris de vacunació més complets que inclou recomanacions per a totes les etapes de la vida, i amb la immunització contra el VRS disposa d’una de les recomanacions d’immunització més avançades a escala global.

Des de CatSalut recorden que “les vacunes salven vides”. S’estima que a Catalunya “les vacunes de calendari cada any estalvien més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions”.

To Top