Cultura i Espectacles

La invisible carpa de circ que cobreix Terrassa

El Festival de Circ de Terrassa comença amb un espectacular espectacle itinerant que va acabar amb un “assalt” al balcó de l’Ajuntament per part de malabaristes del Circ Pistolet, ajudats per una pinya de castellers de Minyons de Terrassa

Alguns dels malabaristes del Circ Pistolet, pels carrers del Centre / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Potser amb la mirada al cel, però el Festival de Circ de Terrassa ja està aquí. De fet, Tub d’Assaig ja ha preparat un pla B -en forma de tendals- en cas que plogui, per tal de poder mantenir els espectacles de carrer.
I si bé no cobreix físicament contra l’aigua, també hi ha una cobertura sentimental i simbòlica: l’invisible carpa de circ que cobreix l’“skyline” de Terrassa i que Tub d’Assaig ha alçat en l’última dècada i mitja.

Tot i que ahir, més que cobrir-se del cel, el van intentar assaltar al vol. I és que una desena de malabaristes del Circ Pistolet van assaltar la balconada de l’Ajuntament, ajudats per una pinya de la colla castellera Minyons de Terrassa. Va ser en el marc del passacarrer amb el que van inaugurar el festival, que havia arrencat des de l’interior del Mercat de la Independència amb un “home-orquestra” passejant-se per entre les parades de verdures i pollastre.

Després d’aplegar la mirada encuriosida d’algunes desenes de transeünts, els malabaristes van començar a fer pilars en torn seu, al Raval. Però l’eufòria va arribar quan es van afegir Minyons, els gegants Robesa i Pepona i altres membres de la cultura popular. I entre tots ells van ajudar els malabaristes del Circ Pistolet a conquerir el balcó municipal.

FOTOS | Inauguració del Festival de Circ de Terrassa 2024

Divendres, a “maurinejar”

I a partir d’avui toca “maurinejar”, que és la forma verbal en què es conjuga el fet d’anar al circ del barri de la Maurina. El festival aixeca el teló a les 18.30 hores, amb Cris Clown i el seu espectacle “Home”. Li seguirà ja la Cia Capicua, amb “Nushu”, a partir de les 20.30 hores. Tancarà la nit una jam de foc.

Demà dissabte, les activitats seran infantils (10.30 hores i 12 hores). La sessió de tarda l’arrencarà la Cia Tarannà, amb “Dispers” (18 hores) i li seguirà Circo Carpa Diem (19 hores). Finalment, a les 20.30 hores, hi haurà la Gran Gala del festival. L’epicentre de tot plegat és a la plaça de l’Assemblea de Catalunya. O sigui, a sota de la xemeneia de la bòbila Almirall.

Com s’hi ha arribat?

És notori que Terrassa ha entrat per dret propi en el mapa cirncense del territori, juntament amb l’escola barcelonina de circ de Nou Barris, el festival de circ de carrer de la Bisbal, el festival Clownia (a Sant Joan de les Abadesses…), la carpa sabadellenca de circ de L’Estruch…

Una de les llavors de Tub d’Assaig serà sembrada a Sàtirs, un col·lectiu de malabaristes que feien performance. Podria ser una mica la prèvia de Tub d’Assaig. “Hi havia la necessitat de tenir un espai de magatzematge de materials, com d’assaig. Vam fer unes quantes reunions i vam decidir llogar un local”, explica Jordi Torrens, de la Cia Filigranes.

El lloc triat finalment seria la Fàbrica de Teixits de Llana Conrado Fontellas (també conegut com a Vapor Navarro), al carrer de Sant Leopold. Van començar amb una única sala, que amb el temps s’ha estès a diferents naus del conjunt fabril. I s’ha creat un carreró de les arts, ja que també hi tenen seu el col·lectiu artístic El Corralito i l’estudi de continguts audiovisuals Fluke Visuals.

Ahir mateix, al matí, el carreró era un constant anar i tornar de furgonetes (carregant materials cap a la Maurina), entre ells Enric Petit i Tomàs Cardús, membres de la Cia Pistolet.

Però, perquè va sorgir la massa crítica a Terrassa, per teixir la xarxa del que ara és moviment circense a la ciutat? Albert Pérez, de la Cia Filigranes, diu: “Terrassa té un historial de cultura popular, de lluites… I fa que surti molta massa crítica”. A més, sosté que “hi havia una mancança d’equipaments físics per a les arts escènics, diguem-ne més des de la base i de forma contracultural, així que era necessari que sorgís aquest espai”. I també justifica la seva existència avui dia, afegeix.

To Top