Terrassa

Jardins contra els cops de pilota a façanes de Terrassa

Terrassa aprova un projecte per posar vegetació i mobiliari davant de cases a la plaça de la Immaculada

Plaça de la Immaculada, al barri d'Ègara / ALBERTO TALLÓN

Canviar-li la cara a una part del centre neuràlgic del barri de Ègara costarà gairebé 50.000 euros. Aquest és el pressupost de la intervenció prevista per l’Ajuntament de Terrassa a la plaça de la Immaculada, una actuació mínima reclamada pel veïnat per a, entre altres objectius, disminuir la tensió de convivència que a vegades provoquen els jocs infantils i juvenils. Els cops de pilota en les façanes, sobretot.

A banda d’aquest factor, tots, l’associació de veïns de Ègara i altres entitats, i l’Ajuntament, eren conscients que la plaça de la Immaculada, escenari de trobada veïnal i de festes majors, la plaça del barri per antonomàsia, necessita una sacsejada. Fa anys que el consistori manté reunions amb els veïns sobre aquest tema i fa anys que existeix el compromís de transformació, almenys d’intervenció puntual. Ja s’han dut a terme en els últims mesos alguns canvis amb la incorporació de més vegetació, però el que es planteja ara afecta la zona sud-est de la plaça i costarà 49.644,12 euros.

L’Ajuntament ha aprovat (ho va fer el 3 de setembre) de manera inicial un projecte per evitar els cops de pilota contra les cases més afectades per aquesta pràctica. Ho diu explícitament la memòria del projecte, que proposa condicionar dos parterres enjardinats davant de les façanes.

La intervenció proposada té un pressupost de gairebé 50.000 euros

El propòsit principal és aquest, sense embuts: “Evitar els cops de pilota contra les façanes dels immobles mitjançant l’execució de dos parterres enjardinats amb gabions i la instal·lació de nou mobiliari urbà”. Un altre objectiu passa per millorar l’aspecte de la plaça “en consonància amb les noves zones verdes realitzades durant les obres de millora de l’accessibilitat al barri d’Ègara”.

Obstacles contundents

L’informe suggereix fer plantacions d’estil “naturalista”, amb una selecció d’espècies arbustives i vivaces “en funció dels períodes de floració, tolerància a la sequera, persistència, estructura vegetal i longevitat”. Exemples: les bulbines, les gaures, les sàlvies i el romaní.

/ ALBERTO TALLÓN

Però les noves estructures de la plaça de la Immaculada no sols inclouran vegetació. La memòria del projecte determina la instal·lació d’obstacles més contundents que els parterres. D’una banda, els gabions, amb plantes enfiladisses per impedir els cops de pilota. D’altra banda, es proposa ubicar mobiliari urbà a les zones de pas. Per exemple, la col·locació estratègica de cadires entre parterre i parterre “per dificultar el pas de les pilotes”. També se suggereix la instal·lació d’una línia de bancs a mode de barrera. La superfície d’intervenció és de 121 metres quadrats i es preveu que les obres durin uns dos mesos.

Porteries? Ja no toca

L’associació veïnal d’Ègara fa un lustre que demana una actuació com la plantejada per l’Ajuntament en aquest projecte. El gener passat, Xavier Cardona, tinent d’alcalde de Territori, va admetre la necessitat d’una intervenció específica a la plaça de la Immaculada, perquè no s’escau que els veïns hagin de patir els cops continuats contra les façanes i no poden ser porteries de futbol. Encara més, el projecte de creació de fronteres verdes entre la plaça i els edificis tindrà un caràcter de prova. Si el pla funciona, no es descarta estendre estructures similars a la resta del perímetre d’aquest espai públic ubicat entre el carrer de Ferran Canyameres i el del Bisbe Castelltort.

L’entitat veïnal ha manifestat la seva satisfacció amb la intervenció, però recorda el que ha costat quant a esforç i perseverança dels afectats.

To Top