Terrassa

Una Diada festiva en què s’ha subratllat “allò que ens uneix”

Una quarentena de partits i entitats participen a l’ofrena floral

La festa de L’Onze de Setembre ha estat un motiu de festa a Terrassa, on la commemoració institucional s’ha viscut a Vallparadís en un ambient marcat per la celebració i el retrobament.

La tradicional ofrena floral institucional, organitzada conjuntament per l’Ajuntament i l’Associació de Veïns de Vallparadís, ha aplegat a la plaça de l’Onze de Setembre una quarantena de partits i entitats de la ciutat. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha encapçalat la col·locació de flors a l’escultura “Al Vent” d’Albert Novellón, seguit de l’AVV de Vallparadís i els partits: TxT, PSC, ERC, Junts i Comuns. NI PP ni Vox han participat en la Diada. També han estat presents la Cambra de Terrassa, la Federació d’Associacions de Veïns, el Centre Cultural El Social, la Coordinadora de Grups de Cultura Popular, la Coordinadora d’Entitats Andaluzas i una llarga llista de col·lectius i entitats.

La tradicional ofrena floral a la plaça de l’Onze de Setembre ha reunit partits i entitats

La festa, que ha culminat amb l’Himne Nacional de Catalunya, a càrrec de la cobla Ressò dels Dansaires del Penedès, i la tradicional ballada de sardanes, ha estat també un punt de trobada. Després de l’ofrena, s’han vist nombroses “corrues” d’assistents gaudint del retrobament.

L’apunt més marcadament polític l’ha posat l’alcalde, que ha centrat el seu discurs en l’aposta per la suma, des de la diferència,  i ha convidat a celebrar la Diada “subratllant més allò que ens uneix que no pas les nostres legítimes diferències, que són absolutament normals en un país democràtic”.

Ballart fa una crida a fer de la Diada “el punt on ens trobem”

Ballart ha recordat que “la democràcia no és la unitat ni és el sistema de domini o de relleus en el poder, sinó la gestió de les diferències”.

Ha reivindicat la realitat històrica de Catalunya com un llegat – ha mencionat el setge a la ciutat de 1714 i el Decret de Nova Planta i els “intents de destrucció sistemàtica de la identitat, la cultura i la llengua catalanes”-, i ha convidat a fer una reflexió “sobre el futur que volem construir”.

Un moment de l’ofrena floral a la plaça de l’Onze de Setembre / Lluís Clotet

La Diada institucional a la plaça de l’Onze de Setembre ha concentrat l’agenda al matí. A la tarda, partits, entitats i militants independentistes es sumaran a la convocatòria de la territorial de l’Assemblea Nacional Catalana- Terrassa per la Independència i d’Òmnium, que han fet una crida a participar en la manifestació descentralitzada, concretament a Barcelona.

Què diuen al carrer?

Quatre participants en la commemoració expliquen com viuen aquest 2024  la Diada Nacional de Catalunya

Gemma Izquierdo, comerciant

“Visc la diada amb molta il·lusió, però una mica trist perquè veig molta gent gran i poc jovent. Hi ha poc relleu i em fa entristir. Espero que sigui perquè han triat anar a Barcelona. Per a mi la diada sempre serà vigent, per reivindicar un dia per al nostre país”.

Nil Martín, estudiant d’ESO i pianista

“He vingut a la celebració de la Diada perquè la meva àvia balla sardanes, per la festa i perquè volia gaudir-la amb la meva família. M’agrada la Diada i que sigui festiva, que hi hagi molta gent, música en directe i gent ballant. De fet, si torna la meva àvia a ballar hi tornaria”.

Isabel Fuentes, administrativa

“Jo sempre anava a Barcelona i avui és la meva primera Diada a Terrassa. És un dia per Catalunya i per lluitar pel futur que volem, en el meu cas la independència. Avui m’ha encantat gaudir la Diada a Terrassa, veure molta gent coneguda. M’ha fet molta il·lusió”.

Pakö Sánchez, repartidor

“Volia celebrar el dia. La celebració és molt maca, tot i que veig poca gent. Personalment, visc la Diada com una festa, com una celebració. Encara hi ha molta càrrega política, però després del que va passar, crec que toca que sigui més del poble i més festiva”

To Top