L’Ajuntament de Viladecavalls està avançant en l’elaboració d’un nou paquet d’actuacions relacionades amb la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic. Als treballs que s’han completat o que es troben en marxa per a la instal·lació de sistemes per a l’ús d’energies renovables en equipaments municipals se sumaran pròximament d’altres fins a completar la transició energètica de tots aquests espais públics. D’aquesta manera, durant el que resta d’aquest 2024, es preveu que es redactin els projectes executius per a les instal·lacions que encara estan pendents. Per a aquests treballs, compta amb una subvenció de 7.500 euros atorgada per part de la Diputació de Barcelona.
Hi ha tres actuacions que tenen el seu projecte i es troben en fase de finançament, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’Escola Rosella (amb un consum de 20 kWh), al futur espai d’arts escèniques (amb un consum de 42 kWh), i a l’aparcament del carrer Orenetes. En aquesta ubicació, està prevista la instal·lació d’una pèrgola fotovoltaica vinculada a punts de recàrrega per a vehicles elèctrics (amb un consum de 20 kWh). La inversió total per a aquests projectes serà de 340.000 euros. Per a aquestes actuacions, s’ha demanat una subvenció per valor 254.000 euros a la Diputació.
A la previsió d’aquests treballs relacionats amb l’ús d’energia fotovoltaica, també s’ha de sumar la redacció del projecte per a una segona estació de recàrrega solar que s’instal·larà a l’aparcament de la carretera de Sant Llorenç amb el carrer del Torrent, a Sant Miquel de Guanteres. Aquesta redacció es va iniciar el juliol i a través de la Diputació.
Altres actuacions
Més enllà d’aquests treballs relacionats principalment amb els equipaments, l’Ajuntament de Viladecavalls també es troba en la fase de desenvolupament d’altres projectes que tenen també per objectiu promoure l’ús d’energies renovables i contra el canvi climàtic. Així, el consistori d’aquesta localitat disposa de 75.000 euros provinents de la Diputació per iniciar actuacions que estan directament relacionades amb aspectes concrets, com l’arbrat, els espais d’ombra i altres actuacions de refugis climàtics.
A més, des de l’Ajuntament s’han posat en marxa els treballs per a l’elaboració d’un estudi d’optimització energètica del Centre Cívic Paco Cano. Finalment, cal destacar la redacció en curs d’una ordenança per a la creació d’una comunitat energètica local compartida amb la ciutadania de Viladecavalls i que està vinculada a la planta fotovoltaica d’aquest mateix centre cívic de la població vallesana.