El grup terrassenc d’il·luminació tècnica Lamp ha aconseguit que més de la meitat de la seva facturació anual correspongui a famílies de lluminàries que incorporen material reciclat com ara l’alumini reciclat amb segell ASI, l’rPET o l’rCork i/o biodegradables. Segons es desprèn de la Memòria de Sostenibilitat 2023 de la companyia, el pes d’aquests llums sobre el total de vendes va ser d’un 59% l’any passat, superant el 40% del 2022 i el 50% d’objectiu marcat per al 2023. Així, l’empresa amb seu al polígon Est encara amb optimisme el nou repte d’arribar al 70% el 2025.
En paral·lel, el 55% de les referències del portfoli de Lamp compten amb DAP (Declaració Ambiental de Producte ) i ACV (Anàlisi del Cicle de la Vida) i el pes de les seves vendes va ser d’un 48% el 2023 pel 37% del 2022.
Les lluminàries Stormbell 80 R-Cork i R-Pet de Lamp, per exemple, estan fabricades, respectivament, en un 80-90% amb taps de suro reciclats i en un 20-60% amb rPET (ampolles reciclades i altres residus postindustrials). Tot i això, Ignasi Cusidó, director general de Lamp, explica a Diari de Terrassa que a més d’usar materials reciclats, “treballem per mirar de recuperar les lluminàries i dotar-les d’una segona o tercera vida i en el cas que no tinguin més vida, mirar com recuperem part dels materials”.
Així, en projectes com a les a seus d’INACAP (Institut Nacional de Capacitació Professional) de Xile o el Mercat dels Encants de Barcelona han reactualitzat tota la lluminària en comptes de canviar-la per una de nova. D’altra banda, estan transformant residus de cartó autogenerat en material d’embalatge i han adquirit diverses màquines per generar el seu propi material de farciment reutilitzant cartó sobrant.
La xifra de negoci va créixer a dos dígits
Amb un equip de 125 persones i presència internacional a 70 països, el 2023 el grup Lamp va assolir una facturació anual de 20,2 milions d’euros (entre la central de Terrassa i les diverses filials), pels 17,5 del 2022, la qual cosa suposa un augment de més d’un 15%.
El 86% de la xifra de negoci va correspondre a lluminàries d’interior, branca en què està especialitzat el grup, i l’altre 14%, a producte d’exterior. D’altra banda, un 43% de les vendes van ser de productes estàndard i un 57% de cocreació o lluminàries fetes a mida del client, és a dir, adaptades a l’obra.
El mercat nacional va representar el 55% de la facturació i les exportacions, l’altre 45%. Cusidó comenta que l’augment global va estar força repartit entre mercats, però destaca el creixement de les vendes internacionals, principalment a l’Orient Mitjà i Xile, on es van duplicar, i Mèxic, on van créixer un 70%.
“Per a nosaltres, el 2023 ha estat l’any de la recuperació”, assenyala Cusidó, que assegura que aquesta bona evolució és fruit de la implementació del seu pla estratègic i de sostenibilitat, “que ens està posicionant molt bé”. El director general de Lamp augura que enguany seguiran creixent i que tancaran el present exercici, el del 2024, amb un increment de les vendes del voltant d’un 12%.