Terrassa

“M’han rescatat dues vegades en helicòpter”

La irresponsabilitat dels excursionistes no sempre és l’argument correcte quan parlem dels rescats del GRAE a la muntanya

”Jo tinc experiència en alta muntanya i coneixements, però poden haver-hi coses fortuïtes mentre estàs a dalt. En el meu cas, urgències mèdiques que em van obligar a trucar al 112”, assegura el president del Centre Excursionista de Terrassa (CET), Xavier Busom. I és que la irresponsabilitat no sempre és l’argument correcte quan parlem dels rescats del GRAE a la muntanya. Ara bé, “igual que no conduiries un cotxe sense carnet, no s’ha de fer excursionisme sense uns mínims coneixements de l’entorn”.

Busom considera que l’augment d’actuacions del Grup d’Actuacions Especials té una fàcil explicació: “Al CET ho comentem, hi ha més afluència de gent a la muntanya”. Cada cop són més les persones que, en cerca de tenir aficions saludables, s’aventuren a fer excursions, senderisme o vies ferrades a la muntanya, un entorn que és més hostil i imprevisible del que sembla aparentment, i que pot comportar riscos que requereixen una certa experiència. “Quan jo vaig començar era diferent, anaves en grup amb una entitat excursionista i aprenies dels més grans, però en els darrers anys sembla que s’ha obert la muntanya a tothom i que es poden fer les rutes sense experiència, i això és un error”, assegura el president del CET. No es pot oblidar la importància de les xarxes socials en aquest nou ecosistema, “són un mitjà de difusió molt gran, on gent experimentada comparteix el que fa i un usuari qualsevol pot pensar que ho pot repetir. En general, s’ha perdut el respecte a la muntanya”. Busom ho té clar: “Abans de fer una excursió, sobretot d’alta muntanya, recomano buscar un grup de gent amb experiència, disposar de material adequat, saber interpretar el temps i aprendre llegir un mapa. Aquests són els coneixements més bàsics”.

Factors incontrolables

El coneixement no sempre és la resposta a tot, i és que la muntanya és un entorn “en el que la climatologia pot canviar en segons i pot jugar una mala passada”, afirma Busom. S’han publicat en incomptables ocasions casos de persones experimentades que han patit accidents a la muntanya, “això pot passar, sigui una lesió o un accident, ho he vist moltes vegades”. En aquest moment que entra en joc el GRAE: “Són un equip de gent molt preparada i empàtica, caldria més conscienciació sobre el que costen les seves actuacions a la muntanya”.

To Top