Terrassa

La “fresqueta” arriba a Terrassa més tard

El canvi de temperatures es produeix històricament a finals d’agost

Dona amb paraigua a Terrassa aquest dimecres / ALBERTO TALLÓN

Per Sant Mateu, l’estiu adeu, sintetitza la veu popular. Sant Mateu se celebra el 21 de setembre, però la nevera tardorenca sembla, almenys, entreoberta en els últims dies. La fresca ha arribat de cop amb els xàfecs que sacsegen les raneres de l’estiu. El que hem viscut en els darrers dies a Terrassa, però, és normal, encara que enguany ha arribat més tard, segons explica el meteoròleg terrassenc Marc Silvestre.

Aquest dimarts passat, 3 de setembre, es va notar de manera especial el descens de temperatures associat a les pluges. La mínima va ser de 19 graus. La d’aquest dimecres, de 17. Les prediccions apuntaven que aquesta matinada passada, la del dimecres al dijous, la mínima es podia situar en 14 graus.

Tornen les caçadores / ALBERTO TALLÓN

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha activat el pla d’emergències en fase de prealerta. Quin fenomen s’amaga darrere d’aquests comportaments del temps en les acaballes de l’estiu? Marc Silvestre ho explica: “En aquesta època de l’any entren masses d’aire temperades, encara no fredes, que contrasten amb la mar encara calenta”. I d’aquest contrast, les glopades que aquests dies enterboleixen el cel i deixen inestabilitat, xàfecs, a vegades tempestes.

Normal

És normal, subratlla el meteoròleg. El que és diferent enguany és el moment d’arribada d’aquestes situacions inestables, que històricament irrompen del 25 al 31 d’agost, “quan es trenca la monotonia anticiclònica” amb la referida entrada de masses temperades. En aquest 2024, simplement, el canvi s’ha produït uns dies després, el 2, el 3 de setembre. “No és un retard exagerat”, adverteix Silvestre. Els 14 graus previstos per a aquest dijous de mínima estan per sota de la mitjana, però sense escarafalls.

A partir d’aquest dijous, treva de pluja, amb possibles inestabilitats que dilluns s’extremaran. “Setembre pinta mogut”, avança Silvestre. A les 20 hores d’aquest dimecres, torna a ploure.

To Top