Terrassa

Deu nous autobusos híbrids s’incorporen a la flota de Terrassa

El mes de desembre arribaran els dos primers autobusos elèctrics

Aquest dimarts s’han presentat a les instal·lacions de TMESA els deu nous autobusos híbrids de 12 metres que se sumen des d’avui a la flota de vehicles públics de Terrassa. Els nous autobusos híbrids, que aquesta mateixa setmana ja començaran a funcionar, s’han adquirit per arrendament financer per un import total de 3.470.000 euros i serviran per a substituir els busos més antics de la flota. Actualment, TMESA compta amb un total de 71 vehicles, comptant els autobusos de 12 metres, els articulats de 18, el vehicle adaptat i també els microbusos. Del total de la flota, un 70% ja és de tecnologia sostenible.

L’arribada dels deu nous vehicles híbrids “és una gran notícia –ha dit l’alcalde, Jordi Ballart, en la presentació de les noves unitats– que ens permet continuar millorant la mobilitat urbana de la ciutat, fent-la més sostenible, eficient i facilitant els trajectes que es fan diàriament. I aquesta és una tasca que no acaba aquí, ja que al desembre preveiem l’arribada de dos nous autobusos elèctrics i continuarem renovant la flota de vehicles de manera progressiva”.

Les prestacions

Pel que fa a les prestacions dels nous vehicles, els deu nous autobusos són de la marca Volvo i compten amb motors elèctrics grans de 110-130 kW, així com amb bateria ió i liti de 8,9 kWh. El sistema híbrid paral·lel permet que els motors tèrmic i elèctric treballin de forma conjunta o independent, així, el motor elèctric sempre treballarà de forma independent en l’arrencada del vehicle, i fins a assolir els 30 km/h, contribuint a l’estalvi de combustible. A més, el fet que tots dos motors puguin treballar de forma conjunta quan la demanda de potència ho requereixi, permet reduir la mida del motor tèrmic, contribuint amb això a la reducció de pes i, en conseqüència, al consum.

El gerent de TMESA, Òscar Gómez, explicant les prestacions dels nous vehicles a l’alcalde

D’altra banda, el motor elèctric actua com a generador durant la frenada regenerativa, recarregant les bateries híbrides. Aquest model, doncs, presenta diversos avantatges, com la reducció del consum de combustible fins a un 39% en comparació amb un bus dièsel i la reducció de les emissions contaminants al voltant d’un 50%. a més, també permet reduir el soroll en parades, gràcies al sistema Stop and Go.

Els nous vehicles se n’aniran incorporant a diferents línies de la ciutat. Totes, han avançat des de TMESA, tenen recorregut pel centre de Terrassa.

Els primers elèctrics, abans de final d’any

L’arribada el mes de desembre de dos vehicles més a Terrassa suposarà la primera incorporació d’autobusos 100% elèctrics a la flota de TMESA. Aquests primers dos autobusos, que es financen amb els fons europeus Next Generation, seran el rodatge de la nova tecnologia a la ciutat. Òscar Gómez, gerent de TMESA, ha explicat que “a partir d’ara les noves incorporacions a la flota alternaran vehicles híbrids i elèctrics”. La raó és que “la tecnologia elèctrica encara no garanteix un ús intensiu dels autobusos com el que requereix la ciutat de Terrassa, que està en pendent, i on els vehicles de transport públic circulen entre les 5 hores i les 21 hores”. A partir el desembre es provarà l’autonomia dels vehicles elèctrics, la velocitat i les prestacions.

L’actual renovació de la flota coincideix, ha recordat Ballart, amb un increment d’usuaris del transport públic la ciutat. El mes de gener es va concretar un augment del 20% dels usuaris de l’autobús durant 2023, respecte a 2022. En total, Tmesa va tancar el darrer exercici amb 14.809.501 viatges.

Una de les prioritats de Terrassa és, ha dit l’alcalde, és “promoure entre la ciutadania hàbits i dinàmiques col·lectives saludables, que també redueixin la contaminació al nostre entorn. Treballem, doncs, perquè la ciutadania tingui cada cop millors alternatives al vehicle privat, i oferint un servei de transport urbà de qualitat i eficient. Volem que el transport públic a la ciutat sigui una opció atractiva, còmoda, ràpida i segura”.

D’altra banda, l’alcalde ha posat en valor diverses millores que s’han aplicat al servei de transport urbà més enllà de l’adquisició de nous vehicles. Així, ha destacat les noves marquesines que s’han ubicat en algunes parades i les noves plataformes que s’han instal·lat en 22 d’aquestes; la reducció del 50% del preu de la T-25; les ampliacions horàries en alguns serveis, com en la línia de bus L18 Flex de Les Martines; entre altres accions que s’han implantat amb l’objectiu de millorar i fer més eficient el servei de bus urbà.

To Top