Diners

Un respir per a les famílies: l’Euríbor cau fins al 3,17%

L’economista terrassenca Núria Beltran analitza la baixada mensual de l’índex que s’utilitza per referenciar la majoria d’hipoteques. Tot apunta que continuarà caient

L’euríbor a dotze mesos, l’índex que s’utilitza per a referenciar la majoria d’hipoteques, ha tancat l’agost amb la baixada mensual més pronunciada dels últims quinze anys fins a situar-se en el 3,166%. Les dades dels darrers mesos ja preveien una caiguda important, però finalment ha estat fins i tot més pronunciada del que s’esperaven els analistes.

Això permetrà un respir per als terrassencs que tinguin una hipoteca a tipus variable i la revisin ara. “La gent ho buscava. Tot plegat, no hi ha dubte que aquesta caiguda és positiva per a l’economia”, assegura l’economista terrassenca Núria Beltran, presidenta de la Comissió de Retail del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Segons l’Associació d’Usuaris Financers (Asufin), la caiguda es traduirà en una rebaixa de 51,8 euros per cada 100.000 d’hipoteca en la quota mensual i de 621 a l’any. Malgrat això, les hipoteques formalitzades a tipus variable es revisen cada sis o cada dotze mesos. Per tant, les rebaixes no es noten fins passats uns mesos.

“Aquest descens pot animar a algunes famílies a comprar una casa, perquè els preus alts podien suposar una barrera. Quan l’euríbor baixa, sempre hi ha més moviment en la compravenda d’habitatges”, exposa Beltran. Malgrat això, sembla que qui vulgui adquirir un habitatge a hipoteca variable, ho podrà fer a menor preu més endavant. En aquest sentit, els pronòstics d’Asufin també apunten que l’euríbor continuarà caient en els pròxims mesos per la baixada dels tipus d’interès del Banc Central Europeu (BCE) fins a situar-se en el 2,8% a finals d’any. En concret, durant l’agost l’euríbor ha baixat 0,36 punts respecte del mes passat i ha assolit el mínim des del desembre del 2022.

La xifra mensual difosa enguany contrasta amb la de l’agost del 2023, quan l’índex se situava al voltant del 4%. Ressalta també que la baixada interanual de l’indicador és la més alta dels últims 11 anys.

La inflació, també a la baixa

Sens dubte, és una petita ajuda per a les famílies que, després de tornar de vacances, han d’afrontar diferents despeses com la tornada a l’escola. També contribueix la inflació, que ha caigut sis dècimes aquest mes i s’ha situat en el 2,2% a l’Estat, la dada més baixa del darrer any, segons l’indicador avançat de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

L’INE atribueix aquest descens al retrocés dels preus dels carburants en comparació a l’agost del 2023 i, en menor mesura, a la disminució dels preus de l’alimentació i les begudes no alcohòliques. “Finalment, sembla que la tendència de la inflació també comença a anar a la baixa. Cal recordar que en els darrers anys s’han registrat les xifres més altes dels últims 25 o 30 anys”, explica Beltran.

Un respir per a les famílies: l’Euríbor cau fins al 3,17%
To Top