Cultura i Espectacles

Romanticisme a la Casa Alegre

Sons del Temps reprèn amb un homenatge a les compositores Clara Schumann, Emilie Mayer i Fanny Hensel amb el tenor Manuel Gómez Ruiz i la pianista Eleonora Pertz

El tenor Manuel Gómez Ruiz i la pianista Eleonora Pertz en el concert a la Casa Alegre / alberto tallón

La proposta de Sons del Temps d’aquest dijous, “Escoltar tots els seus noms”, al pati de Casa Alegre era molt especial perquè donava llum al treball de dones músiques contemporànies que, en gran part, han estat oblidades en la història de la música. Les dones triades són Clara Schumann (de soltera Wieck), Emilie Mayer i Fanny Hensel (de soltera Mendelssohn). Totes elles, a més de pianistes, van compondre obra, però la majoria de les peces no van ser publicades pels imperatius del rol de gènere de la societat de l’època.

El tenor Manuel Gómez Ruiz i la pianista Eleonora Pertz, reconeguts a l’escena europea, van oferir una selecció d’aquestes creacions amb veu femenina que es va tancar amb obra de Beethoven. Per què el geni musical de Bonn? Perquè Clara Schumann, Emilie Mayer i Fanny Hensel es van sentir molt inspirades pel poderós Beethoven, tant per la seva música commovedora i poderosa com per la seva forta personalitat. Totes l’admiraven. Fins al punt que una d’elles, la Fanny, va batejar al seu únic fill baró com a Ludwing, el mateix nom de Beethoven.

El duet va explicar que les creacions d’aquestes compositores alemanyes respiren sensibilitat, calidesa i lirisme. Tenor i pianista van fer gala del propòsit de les autores i van transmetre aquestes sensacions al llarg de la seva interpretació amb una professionalitat excel·lent. El cantant Manuel Gómez Ruiz, en un moment de pausa, va destacar que el concert que oferien, música i “lied” (poemes cantats), era per un ell una meravella i animava al públic a llegir la lletra de cada poema (es podia baixar els textos a través d’una aplicació al mòbil) i gaudir-ne.

Les creacions de les compositores alemanyes respiren sensibilitat, calidesa i lirisme

El concert preparat era enriquidor en la mesura que la música de Clara Schumann, Emilie Mayer i Fanny Hensel fou creada sobre textos escrits per poetes d’una talla notable. És música sobre textos dels poetes alemanys F. Rückert, H. Heine, W. Müller i Goethe. Poemes que estan units per la temàtica del romanticisme i que parlen de la condició humana i la natura, i sobretot de l’amor i desamor. La pianista, Eleonora Pertz, va acompanyar al tenor Manuel Gómez Ruiz amb molt rigor. El duet es va compenetrar en tot moment, donant el to just que requeria el so i la veu i el contingut de les paraules. De manera, que varen percebre quan les cançons tenien un deix d’alegria o de tristesa.

/ ALBERTO TALLÓN

El duet es va guanyar al públic i va oferir un bis d’un dels “lied” de Clara Schumann, titulat “Ihr Bildnis”, (“El seu retrat”), sobre un poema de H. Heine, que evoca un amor perdut a través de mirar una imatge captada en el passat. Clara Schumann, Emilie Mayer i Fanny Hensel van haver de renunciar, en gran manera, al seu amor per la música, però, sortosament, Gómez i Pertz han aconseguit, molts anys després, rescatar el seu llegat i fer que el públic pugui enamorar-se de la seva creativitat, sonoritat i melodia.

El duet es va guanyar al públic i va oferir un bis d’un dels “lied” de Clara Schumann

Tres concerts més aquest setembre

Aquesta segona part de Sons del Temps encara tindrà tres actuacions més. El 4 de setembre, el cicle es trasllada a l’Antic Convent de Sant Francesc. Serà un concert gratuït i commemoratiu dels fets històrics del 4 de setembre a Terrassa, en el qual es farà un recorregut històric i musical per la Catalunya dels segles XV al XVIII.

El diumenge 8 de setembre se celebrarà el concert “Llibre vermell de Montserrat” a la Seu d’Ègara (a l’església de Sant Pere), en un concert en honor de la Verge Negra del Monestir de Montserrat. El 12 de setembre hi haurà una darrera actuació per descobrir el conjunt patrimonial de l’ermita de Sant Cristòfor i la Masia de Ca n’Anglada.

To Top