Comença el curs polític i el govern municipal ha de refer ponts, ara amb l’Executiu socialista liderat per Salvador Illa. L’alcalde Jordi Ballart haurà de negociar per primera vegada a la Generalitat cara a cara amb els seus excompanys de partit. L’objectiu és reeditar el clima de diàleg i sintonia que ha marcat els darrers anys i recuperar la comissió mixta Generalitat-Ajuntament de Terrassa. Sobre la taula, projectes clau per a l’educació, la seguretat, les infraestructures i la qualitat de vida a la ciutat.
L’Institut Escola Sala i Badrinas
El repte, escurçar terminis
El projecte del nou edifici de l’Institut Escola Sala i Badrinas està en fase de redacció i hauria d’estar enllestit aquest setembre. El centre ha d’estrenar seu al bell mig de la nova àrea residencial de Sala i Badrinas, a tocar de la carretera de Rubí, però de manera exasperant el calendari ha anat patint ajornaments. L’enèsim, el darrer mes de juliol, quan es va afegir un any més a l’espera. Sobre la taula del govern municipal hi ha ara el repte d’aconseguir el compromís del Govern d’escurçar terminis i posar fi com més aviat millor a anys d’alumnes en barracons i espais provisionals. Segons el primer calendari, el centre educatiu havia d’estar operatiu enguany.
El pavelló de l’INS Mont Perdut
Està pendent des de 2008
Aquest gimnàs està cridat a ser el pavelló del districte II. Un conveni compromet a la Generalitat -direcció general de l’Esport-, a la regidoria d’Esports i al mateix Ajuntament a finançar un terç del pressupost (600.000 euros cadascú). L’administració local ha consignat el projecte en pressupostos, però l’ha hagut de retirar davant el fet que el govern català no programa el projecte.
L’agenda amb l’Executiu Illa inclou també la cessió de la gestió de tres equipaments esportius, prèvia adequació de les instal·lacions. El primer és el poliesportiu de Can Jofresa. Fa dos anys que es va signar el conveni i el traspàs està pendent. També el poliesportiu del Pla del Bon Aire, on s’ha de renovar la gespa i millorar les instal·lacions. Terrassa també demana gestionar el camp Artur Travesa de les Fonts.
L’oficina conjunta Mossos/Policia Municipal
I la rehabilitació de l’antic Palau de Justícia
És una de les actuacions més rellevants des del punt de vista de la seguretat ciutadana i la imatge de la ciutat. L’exconseller Ignasi Elena es va comprometre a transformar l’antic Palau de Justícia, a la rambla d’Ègara, en una seu de la policia catalana i situar als baixos la primera comissaria mixta dels Mossos i la Policia Municipal. ,Aquesta ha de funcionar com a oficina d’atenció ciutadana, amb agents que patrullaran pel centre de la ciutat i “allà on es necessitin”, va dir el conseller el mes d’abril. El projecte, que encaixa en el nou model de policia de proximitat del departament, ha de recuperar un edifici tancat des de 2009, que pateix un constant deteriorament i ha esdevingut en aixopluc de persones sense sostre. Aquest inici de curs tots els ulls estan posats en Núria Parlon, la nova consellera d’Interior, i l’esperat compromís amb el projecte i amb el calendari. Elena va situar l’entrada en servei de la nova oficina mixta aquest mandat.
Dos CAP i un CUAP
El PSC mantindrà el compromís d’ERC?
El Govern d’ERC va desencallar l’agenda de nous equipaments sanitaris pendents des de feia anys a la ciutat i va assumir el compromís de construir un nou Centre d’Atenció Primària (CAP) i un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) al carrer de Pau Marsal (amb una base del SEM), fer un nou edifici pel CAP Nord al parc de la República, i ampliar el CAP sud. L’Ajuntament ja ha acordat en ple cedir els terrenys s a la Generalitat que ara, amb el canvi de Govern, haurà de confirmar si manté el compromís i el calendari.
La ronda Nord
El conveni pendent
A priori hauria de ser el projecte amb menys entrebancs, però l’històric de la infraestructura fa bona la llei de Murphy, segons la qual si una cosa pot anar malament, anirà malament. El PSC ha defensat la continuïtat de la B-40 fins a Granollers i el president Salvador Illa, que en campanya s’hi va comprometre a fer tot el traçat, ha reculat via acord d’investidura i ha anunciat ara que farà el tram de la ronda Nord fins a Sabadell. Aquest inici de curs caldrà confirmar aquest compromís amb la signatura de l’esperat conveni entre la Generalitat i el Ministeri de Transports que ha de deixar el disseny, l’execució i la gestió de la infraestructura en mans de la Generalitat.
La residència de Sant Pere Nord
Límit de calendari, 2026
Europa és qui fixa els terminis. La nova residència de la gent gran de Sant Pere Nord, la primera pública que s’obrirà a Terrassa en democràcia, s’ha de començar a construir al parc de la República l’any 2025 i ha d’estar enllestida el 2026. El calendari el fixen els fons europeus Next Generation, que finançaran el projecte. L’ha d’executar la Generalitat, que haurà de prémer l’accelerador per acomplir terminis. En paral·lel, el compromís és rehabilitar la residència Mossèn Homs, l’única pública a la ciutat. Un projecte pressupostat en 4,2 milions d’euros. Les dues intervencions tenen divuit mesos d’execució i haurien d’estar enllestides en un màxim de dos anys.
El nou parc de Bombers
S’havia d’inaugurar aquest estiu
Els bombers de Terrassa esperen des de fa més d’una dècada deixar enrere unes instal·lacions obsoletes i estrenar un parc digne d’una plaça estratègica com l’egarenca. El primer projecte de la nova seu es va redactar el 2010 i, una dècada després, es va haver de redactar un nou projecte bàsic. Ara, Terrassa reclamarà la Generalitat que acabin els endarreriments i comencis les obres d’un equipament imprescindible des del punt de vista de la resposta a l’emergència.