Va existir algú que es deia Bastard, cognom que dona nom a aquest passatge? La resposta és sí, que era l’esperada per la majoria, suposadament. Com passa en altres vies de la ciutat, places, carrers o avingudes, la denominació que s’acaba atorgant correspon a alguna persona o algun prohom que va viure allà, sense que importi si va ser molt temps o només hi va estar de passada. L’efecte és que hi va ser a una casa o a alguna altra edificació destinada a fer les vesses d’habitatge.
És el cas de Miquel Bastard, resident en aquest passatge i que, segons es relata a la pàgina web del consistori terrassenc, fou una “paraire de llana, batlle de Terrassa, conseller en cap i procurador dels monestirs de Pedralbes i Jonqueres”. No està malament la mescla de càrrecs o títols que va ostentar aquest personatge.
No confondre amb el mallorquí miquel Bastard (o possiblement Bestard), de qui s’escriu que era “un pintor natural de Mallorca” que vivia a Palma, la capital de l’illa, a finals del segle XVII. Per poc que se sàpiga de sumes i altres operacions, entre els dos hi va haver deu segles de diferència.
Al Bastard pintor, nascut l’any 1592 i mort a l’any 1633, se li atribueix un quadre “de 25 pams d’ample i 15 d’altura” que representa a Jesucrist en el desert, “amb uns àngels que li serveixen viandes després d’haver dejunat durant quaranta dies”. Es veu que va ser una obra per al col·legi dels Jesuïtes.
Canvi de nom
El passatge de Bastard era el carrer d’en Riembau fins que, en el segle XVII, es va procedir al canvi. Però, i també com apunten des del portal oficial de l’Ajuntament, ha tingut altres noms, probablement alguns de caràcter més aviat popular. S’esmenten els passatges d’en Peroy, d’en Branca, Antic Mar o d’en Marçans, a més de l’esmentat d’en Riembau. Més o menys, noms de l’estil de la sèrie “Tor”.