Terrassa

“Hem volat des de Palma per gaudir d’un dia a Terrassa”

El viatge llampec de dos mallorquins per gaudir del patrimoni egarenc

Paco Luna i Margalida Buades van veure la Masia Freixa per internet i feia quatre anys que volia visitar-la. Ahir, va agafar un vol d’anada i tornada a Palma per gaudir d’una jornada coneixent a fons el patrimoni egarenc

Com va ser que van triar Terrassa?
Margalida: Doncs ens agrada molt el Modernisme i, buscant patrimoni modernista al voltant de Barcelona, em va sortir la Masia Freixa. Ja havien visitat Reus i participat en l’Any Gaudí a Barcelona, però vam quedar impactats. L’edifici blanc, les ones, els arcs, l’entorn, la teulada amb trencadís… A partir d’aquí vam buscar més informació de Terrassa i ens va interessar el MNACTEC, la Seu d’Ègara, la Casa Alegre…

Ha estat un viatge improvisat?
Paco: En absolut! Hem vingut sovint a Barcelona i mai teníem temps suficient per conèixer bé Terrassa. Després de la pandèmia, el novembre de 2021. Vam comprar el bitllet, però encara hi havia restriccions i no podíem sortir de Barcelona. Ara, Vueling ens va avisar que caducava el bitllet i hem dit és el moment, fem una escapada d’un dia.

La parella mallorquina a l’interior del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya / Laura Hernández

I com ha anat l’experiència?
Margalida: Doncs comencem pel viatge. Hem sortit a les 6.15 de Palma, hem arribat a la terminal T1, ens hem desplaçat a la T2, hem agafat el tren fins a Sants i l’R4 fins a Terrassa. A les 11 hores teníem la visita guiada i tot havia d’anar a temps. Quan hem arribat al parc de Sant Jordi hem quedat sorpresos.
Paco: M’ha sobtat que la masia és un edifici modernista, però amb colors blancs, ones exòtiques i un minaret. A mi el que més m’agrada són les portes i les finestres de fusta.
Margalida: La teulada recorda les cúpules de Santa Sofia, a Istanbul, i l’illa de Creta.

Coneixien l’obra de Lluís Muncunill?
Margalida: Sabíem que era un arquitecte modernista i que fa construir una residència familiar d’una família benestant, però no teníem ni idea que estava feta sobre un antic magatzem tèxtil, ni que es conservava l’estructura de fusta. Ens han explicat que hi ha el projecte de museïtzar-la, recuperar el mobiliari original i que es podrà visitar l’esquelet de l’edifici… serà una bona excusa per tornar-hi el dia de la inauguració!

I què tal la ruta pel patrimoni.
Paco: Hem fet un ‘”totus Terrassa”, amb una visita al Mercat de la Independència, el MNACTEC, la Casa Alegre i la Seu d’Ègara, i també hem gaudit de la ciutat, que ens ha sorprès en moltes coses.

Hem viatjat molt . A Terrassa veníem a conèixer el patrimoni i ha estat una gran sorpresa

Com quines?
Paco: Doncs la primera, que en la ruta des de l’Estació del Nord fins al parc de Sant Jordi hem escoltat molt català i l’hem pogut parlar amb la gent. Ha estat genial. A Palma no tenim gaire oportunitat i ens ha encantat. I després que ens hem sentit un poc com a casa. Terrassa és una mica més costeruda que Palma, però també té una rambla petita… i després el menjar..

Han gaudit de la gastronomia local?
Margalida: Portàvem una “panada” (empanada) mallorquina que ens hem menjat al parc de Sant Jordi. No som d’aturar-nos a dinar. Tenim amics que ens diuen “no hem vist moltes coses, però hem menjat molt bé”. Nosaltres preferim aprofitar la visita a fons. Però després de la interessant visita al MNACTEC hem decidit fer mig menú a la terrassa del museu, que té unes vistes espectaculars de l’antic Vapor.

Ens han dit que museïtzaran la Masia Freixa, amb el mobiliari original. Una excusa per tornar a la inauguració

Fan exclusivament turisme cultural, o exploren altres formats de viatges?
Margalida: Uf! La veritat és que no parem. Durant la pandèmia vam esperar al primer país que obria fronteres, que va ser Grècia, hi vam anar a les illes del mar Egeu. Des de llavors hem viatjat a Uzbekistan, Perú, Argentina, a les Illes Maldives hem fet creuers i travessies de Rio de Janeiro a Lisboa, entre Argentina i Xile. Sempre anem cinc dies abans per conèixer les ciutats. Al setembre farem un creuer a Alaska amb destí a San Francisco i a l’octubre anem a Nova York, on agafarem un transatlàntic que ens deixarà a Palma. Creiem que viatjar et brinda l’oportunitat d’aprendre dels altres. Sempre hi ha algú que sap més que tu i t’ensenya, que conserva coses que ja hem perdut…com l’amabilitat, la generositat, l’educació.
Paco: Viatjar t’obre la ment. Ens passem el dia queixant-nos per coses sense importància. Veus arreu persones que afronten reptes de supervivència, com a Cuba, i mai fan un mal gest.

En aquesta agenda de viatges, com encaixa Terrassa?

Margalida: És que a Terrassa venim a conèixer el patrimoni, i ha estat una gran sorpresa. Tenim amics que van estudiar enginyeria a la UPC perquè l’escola de Terrassa era millor que la de Barcelona, ens deien. Sabíem de la ciutat i del seu passat tèxtil. Ara, hem tingut l’oportunitat de conèixer-la, de visitar-la durant un dia i, insistim, ens hem sentit com a casa. Aquesta nit (ahir) tornem a Palma i ens emportem un molt bon record.

To Top