Plaça del Doctor Cadevall
Districte: 1
Barri: Centre
Longitud: 70 metres
Codi postal: 08221
Numeració: Senars, de l’1 a l’1 i parells, del 2 al 2
Venir del camp pot ser un factor determinant per convertir-se en un apassionat de la botànica. Nascut a una masia propera a la localitat bagenca de Castellgalí, l’any 1846, Joan Cadevall i Diars era fill de pagesos i, de ben jove, es va dedicar a tasques agrícoles. Es va llicenciar en Ciències Exactes i Naturals a Barcelona, l’any 1869, i es va doctorar en Ciències Naturals tres anys més tard. La seva vida es va desenvolupar en el món de la docència i va dirigir el Reial Col·legi Terrassenc, va fundar i dirigí l’Escola d’Arts i Oficis i fou un dels impulsors de l’Escola Industrial.
Amb aquestes credencials i més que encara en manquen, no és d’estranyar que, el 10 d’abril de 1922, un any més tard de la seva mort a aquesta ciutat, se li concedís el nom a una plaça cèntrica i petita i que està a tocar del carrer del Col·legi, a prop del centre educatiu on va treballar durant una pila de temps. Com a deixeble d’Antoni-Cebrià Costa i Cuxart, metge i reputat botànic, es va interessar per aquesta disciplina que, finalment, acabaria sent en la qual destacaria.
Per tot el Vallès
Va investigar aquest camp per tot el Vallès, però també pel Bages i el Berguedà, i va publicar llibres del ram com “Flora del Vallès” i, també i amb col·laboradors de luxe, “Flora de Catalunya”, la primera gran obra de síntesi sobre la flora del país. “Botànica popular”, de l’any 1870, va ser una altra de les seves obres sobre aquesta temàtica i també va tocar altres àmbits, com per exemple en el llibre “Geografía física, descriptiva e histórica del Vallés”, publicat l’any 1886.
A més de la seva relació amb entitats relacionades amb el sector de l’ensenyament, també va presidir la Cambra del Comerç, entre els anys 1877 i el 1900, i l’Assemblea de la Creu Roja local des de la seva fundació, l’any 1898, fins a 1903. No es pot dubtar de les seves aportacions cabdals en matèria de botànica.