Terrassa

Gairebé 1 de cada 4 conductors ha canviat el cotxe per la ZBE

Terrassa implantarà les restriccions el maig de 2025 i s’estima que 81.367 vehicles sense etiqueta ambiental tindran vetat l’accés.

Un 23% dels conductors afectats per les zones de baixes emissions (ZBE) han hagut de canviar el seu cotxe i un 13% ho està pensant. Són dades d’una enquesta de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que revela l’impacte que les restriccions tenen en els usuaris. L’entitat demana al Govern de l’Estat que agilitzi els ajuts del Pla Moves III-fins a 7.000 euros-, destinats a la compra d’un vehicle menys contaminant, sempre que es porti el vell a desballestar.

Gairebé un de cada quatre conductors ha canviat de cotxe per la ZBE i un de cada dos reconeix que ha canviat els seus hàbits de mobilitat i que ara, es desplaça més en transport públic, en moto, en bicicleta o en patinet, o bé utilitza rutes alternatives per esquivar la zona restringida.

Terrassa implantarà la zona de baixes emissions el maig de 2025, d’aquí a nou mesos. A partir d’aquesta data, els vehicles sense distintiu ambiental no podran accedir entre les 7 i les 20 hores a la zona protegida, que estarà delimitada al nord per passeig del Vint-i-dos de Juliol, a l’est pel parc de Vallparadís, al sud per la carretera de Montcada i a l’oest pels carrers de Faraday i Josep Trueta (Ca n’Aurell).

L’Ajuntament calcula que la mesura afectarà uns 81.367 vehicles segons els criteris de la Generalitat, que deixen fora de les ZBE tots els vehicles sense distintiu ambiental, inclosos els cotxes, furgonetes i camions amb distintiu B. L’ordenança municipal de Terrassa autoritza aquests vehicles a circular per la zona protegida, però aquesta excepció està pendent que es resolgui una al·legació presentada pel govern municipal a la normativa catalana.

Avançar els ajuts

Ara, particulars i empreses miren de reüll la imminent implantació de la ZBE a la ciutat i l’impacte que tindrà en els seus hàbits de mobilitat. També l’esforç que suposarà per a moltes llars o empreses haver de renovar el cotxe, en el cas de les llars, o la flota de vehicles, pel que fa a les societats i els autònoms. L’OCU proposa al Govern de l’Estat que avanci l’aplicació dels ajuts a la renovació de la flota aplicant-los com a descompte en l’IVA. Algunes marques com Fiat, Renault i MG han començat a avançar als compradors els ajuts del Pla Moves III en les compres dels nous vehicles.

L’enquesta de l’OCU revela que, allà on ja s’han implantat les primeres ZBE, els usuaris s’estan adaptant a les restriccions modificant els seus hàbits de mobilitat, els seus desplaçaments o planificant el canvi de vehicle.

Reduir la contaminació i millorar la qualitat de l’aire i de la vida de la ciutadania és l’objectiu de les ZBE, un principi que comparteixen un 41% dels enquestats, que es manifesten a favor de la implantació de les restriccions, enfront del 30% que estan en contra i el 29% que es declara neutral.

Els percentatges, però, varien quan es pregunta només als conductors habituals afectats per les ZBE. Un 62% es manifesta en desacord.

Terrassa s’ha avançat a la ZBE implantant al centre de la ciutat una àrea de vianants que ja restringeix l’accés als vehicles i que afecta un àmbit des de la rambla d’Ègara fins al Passeig i des del Passeig del Vint-i-dos de Juliol fins al Vapor Gran.

En aquest sector, veïns, comerciants i visitants tenen perspectives diferents sobre els avantatges de la mesura. Ahir Jordi, un home que es desplaçava en patinet pel carrer del Vall explicava que “abans em desplaçava al centre en cotxe i el deixava a la Rutlla. Ara vaig en patinet, més còmode i més ràpid. I amb menys trànsit, he guanyat molt”.

A pocs metres Adif descarregava al capdamunt de la rutlla amb la seva parella un bebè, el cotxet, el biberó i la bossa. “Vivim al carrer del Vall- explicava- i abans podíem arribar tranquils, aparcar i descarregar tranquils. Arribar ara és un infern, sempre sembla que estàs molestant, que et multaran”.

Al maig, a tot l’Arc Metropolità

El mes de maig de 2025 Terrassa serà un dels primers grans municipis en implantar la ZBE. L’ordenança de la ZBE aprovada per Terrassa és un document consensuat amb totes les ciutats de l’Arc Metropolità de Barcelona, que implantaran la mesura de manera simultània.

Terrassa està fent una implantació gradual de la ZBE. El 2024 només s’activa en episodis de contaminació –fins ara no s’ha declarat cap–, i el maig de 2025 s’aplicaran ja permanentment les restriccions. Més endavant està previst ampliar el perímetre fins a l’avinguda d’Àngel Sallent i el carrer de Santa Maria Mazzarello. Si no s’assoleixen objectius, arribarà fins a l’avinguda de Barcelona.

Els vehicles contaminants podran circular fins a 24 dies cada any

Terrassa aplica la Zona de Baixes Emissions de manera gradual i a partir de maig, quan arribin les restriccions, ho farà amb algunes excepcions. Els residents de la ZBE sense distintiu ambiental podran circular per la zona restringida.

Els vehicles no autoritzats podran demanar per accedir un permís diari puntual o bé amb un límit de 24 dies a l’any. Entre els canvis que va incorporar l’ordenança destaca que es permetrà accedir als aparcaments públics i privats situats a la ZBE a tots els vehicles, amb o sense distintiu ambiental.

També es faran autoritzacions temporals d’accés als vehicles sense distintiu ambiental que sigui propietàries, llogateres o abonades d’una plaça en un aparcament, sempre que el contracte sigui anterior a l’entrada en vigor de l’ordenança.

Pel que fa als vehicles dels serveis d’emergències, tindran accés lliure, com els que transportin persones amb discapacitats, problemes de mobilitat o malalties.

Anna Torres , podòloga

“Molts clients no saben com arribar o tenen por a la multa. Els negocis s’enfonsaran”

“Jo soc resident de l’illa de vianants, on tinc el meu Centre de Podologia i Posturologia, i tinc la targeta que em permet accedir fins al pàrquing. Som cinc a casa i no tenim problema. Però la resta de gent que ha d’accedir al centre a comprar, a fer gestions o que venen a la meva consulta, molts no saben com arribar i tenen por a la multa. I aquest estiu amb les obres al pont del Passeig i ara a Topete i Sant Quirze encara pitjor. Amb tantes restriccions, molts negocis s’enfonsaran”.

Anna Boladeras , docent

“És fantàstic per als meus alumnes que el carrer sigui per als vianants”

“Per a mi és fantàstic que el centre sigui un espai per als vianants, amb menys contaminació. Dirigeixo l’escola de xinès Mandarin Center i tenim alumnes de totes les edats. Per als infants són perfectes les restriccions al cotxe, perquè poden sortir de classe amb tranquil·litat. Nosaltres hem resolt el problema de la recollida anant a buscar els petits a escola, i citant als pares després de les 18.15 hores, quan el trànsit ha baixat. I els alumnes adults tenen un pàrquing a prop”.

Joaquín Bello , empresari

“La senyalització no es veu i acabes fent mil voltes per arribar”

“Amb la ZBE encara pot ser pitjor. D’entrada, ara la senyalització de l’illa de vianants al Passeig no es pot llegir i a més aquest estiu, amb les obres, has de fer una volta immensa per la carretera de Montcada i la Rutlla. Jo tinc el restaurant La Traviesa i cada dia tinc queixes dels clients de la dificultat per arribar. On deixo el cotxe?, em diuen. I pels problemes del pàrquing del Vapor Gran i les sortides en ascensor, moltes brutes o bloquejades. Tot suma… ens ho posen molt difícil”.

To Top