Terrassa

Un mateix carrer de Terrassa tindrà horts, un pipicà i un pàrquing

Projecte triple al carrer d’Ibáñez de Aldecoa, a les Arenes-la Grípia-Can Montllor

Sector on es desenvoluparan les actuacions / ALBERTO TALLÓN

Una triple intervenció municipal en terrenys contigus canviarà en uns mesos la fisonomia del carrer d’Ibáñez d’Aldecoa, al sector de les Arenes-la Grípia-Can Montllor. L’Ajuntament de Terrassa projecta allà un pipicà, horts urbans i un aparcament.

Serà una transformació urbanística, si es vol, de segon nivell, per allò que no es basa en equipaments o edificis de gran envergadura, o en una profunda urbanització, i pel seu caràcter provisional, en principi. Però les actuacions que planeja l’Ajuntament en un sol carrer, el d’Ibáñez de Aldecoa, constitueixen una transformació intensa en uns pocs metres, més intensa si fos possible tenint en compte que el vial referit de les Arenes-la Grípia-Can Montllor té una sola banda habitada. A l’altra s’obre el torrent de la Grípia. Allà, en tres terrenys veïns, un darrere l’altre, es construiran en uns mesos tres espais: un pipicà, uns horts urbans i un aparcament.

El carrer d’Ibáñez de Aldecoa connecta la carretera de Castellar amb l’avinguda del Pintor Mir. En aquesta direcció, a banda esquerra i al final del trajecte, estan situades les parcel·les subjectes al seguit de projectes executius.

Per partida doble

La primera, a partir de la confluència amb el carrer de Tàrrega, és la triada per a una doble intervenció. Aquests solars seran condicionats per acollir, d’una banda, un hort urbà, i, per un altre, una àrea de lliure circulació de gossos que vindrà a substituir la que va ser eliminada fa uns mesos a Sant Llorenç, al carrer de la Castellassa, a causa de les obres de construcció d’una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual. La construcció, una iniciativa de la Fundació Ampans, es va iniciar a la primavera passada.

Una triple intervenció municipal en terrenys contigus canviarà en uns mesos la fisonomia del carrer d’Ibáñez d’Aldecoa, al sector de les Arenes-la Grípia-Can Montllor. L’Ajuntament de Terrassa projecta allà un pipicà, horts urbans i un aparcament

El projecte tècnic d’aquest nou pipicà encara està en fase d’elaboració, però, segons el veïnat, sí que se sap que, en principi, compartirà entrada amb l’altra parcel·la, l’ocupada pels horts. Aquests sí que disposen de projecte, aprovat el 12 d’agost passat.

Segons la memòria tècnica d’aquesta actuació, el solar municipal afectat està situat en el tram d’Ibáñez de Aldecoa comprès entre els carrers de Tàrrega, del Vendrell i de Balaguer, un terreny de 2.809 metres quadrats.

Els treballs tindran una durada màxima de dos mesos, però encara es desconeix quan es duran a terme. La intenció municipal és condicionar aquesta finca abans de desembre vinent. Els treballs consistiran en la neteja i el desbrossament de tota la finca, en el moviment de terres per obtenir un pendent molt reduït que faciliti el cultiu hortícola, la creació d’un camí per accedir al recinte des de la vorera del carrer de Tàrrega i d’una altra sendera perimetral exterior al nord.

/ ALBERTO TALLÓN

També es durà a terme el tancament del recinte amb reixa d’acer de dos metres d’altura, la preparació del terra per a l’activitat agrícola urbana i, per descomptat, la connexió a l’escomesa d’aigua. La presa d’aquest subministrament segurament serà compartida entre el pipicà i els horts. Només aquest segon equipament té un pressupost de construcció de 22.148,77 euros.

Just després d’aquesta finca hi ha un parc infantil, àrea que es mantindrà al marge d’aquests projectes i que serveix de separació per a la següent parcel·la que sí que serà objecte d’obres. Es tracta d’un terreny situat al final d’Ibáñez de Aldecoa, al costat de l’avinguda del Pintor Mir.

Un aparcament

Allà, l’Ajuntament ha previst la construcció d’un aparcament provisional de vehicles a l’aire lliure que reverteixi, en part, la desaparició de zones d’estacionament provocada per les polèmiques actuacions d’urbanisme tàctic desenvolupades en el barri. El projecte concebut per a aquesta àrea entre Ibáñez de Aldecoa i l’avinguda del Pintor Mir és un dels primers en aquesta política de reversió del dèficit d’estacionament, però arribaran més. De moment, el pla referit s’executarà en un terreny de 3.680 metres quadrats que està situat en un àmbit reservat per a equipaments educatius. Per això, el pàrquing serà provisional.

Tot i que el propòsit global de l’Ajuntament passa per crear 375 places d’estacionament en tot el sector afectat, primer es treballa en les zones que n’oferien més capacitat, com la ubicada a Ibáñez de Aldecoa. “Després anirem cruïlla a cruïlla“, va dir el tinent d’alcalde de Territori, Xavier Cardona, en el ple municipal de maig en la rèplica a la intervenció en la sessió d’un grup de veïns perjudicats.

El pàrquing en qüestió tindrà 97 places en un espai en el qual l’Ajuntament compactarà el terra i on col·locarà barreres de seguretat de formigó de color groc per evitar les caigudes de cotxes en les zones de més pendent. El projecte contempla la instal·lació de quatre columnes, de 10 metres d’altura, amb tres projectors cadascuna, per il·luminar de nit el pàrquing. Les obres, pressupostades en 60.528 euros, duraran quatre setmanes. Es duran a terme, es presumeix, a principis de l’any que ve.

To Top