Terrassa

Les millors vacances… Un Mèxic des de vessants variats

L’historiador terrassenc Josep Puy va repetir estada a aquest país centreamericà amb la seva família, amb destins que anaven des de la recerca al retrobament i al turisme arqueològic

La segona estada de l’historiador egarenc Josep Puy i la seva família a Mèxic, entre els mesos d’octubre i novembre del 2022, va suposar un cúmul “d’experiències viscudes”. El tracte afable i generós de la gent amb qui van tractar i la combinació de recerca, retrobaments amb amistats del primer viatge a aquest país, l’any 2018 i, també, moments per al turisme, en especial arqueològic, van ser una suma d’elements que van desembocar en “una meravellosa, única i inoblidable aventura familiar”, recorda l’egarenc.

Com a historiador àvid de saber i, sobretot, saber sobre la seva estimada ciutat, la recerca de Puy va versar sobre “el periple i la història dels terrassencs exiliats” després de la Guerra Civil. “Sovint acompanyats d’amistats com la Luly González i en Jaume Casares, es va centrar “en el Archivo General de la Nación, el Museo Nacional de Antropologia i l’Orfeó Català”. Tres destins per ampliar coneixements i aprendre encara més.

Van poder conèixer en aquesta aventura a alguns fills i nets d’exiliats terrassencs, com foren els descendents de José Alcayde, que va ser “un dels primers terrassencs arribats a Veracruz l’any 1939”, de la família Ribera del carrer de Suris i de l’exalcalde Jaume Figueres Salelles”, nat a Terrassa i mort el 31 de març de 1970 a Mèxic, on va aterrar després d’iniciar el seu exili a França. A més, també es van retrobar amb les netes i besnets de l’alcalde Samuel Morera, nascut a Monistrol de Montserrat i també obligat a fugir per les seves idees. Va morir a territori mexicà l’any 1969.

Pel que fa al turisme arqueològic, van transitar per alguns indrets emblemàtics de la capital i dels estats de Puebla i Veracruz, amb visites a importants espais com Teotihuacán, Templo Mayor, Tajin o Cempoala, “sempre molt ben acompanyats i molt ben guiats per l’expertesa dels estimats Raül Pérez i Armand Bonastre”, assenyala.

Festa dels difunts

Els dies que van passar tots plegats a aquest país, coincidien amb la possibilitat de “viure de ben a prop les celebracions al voltant de la festa de difunts”, uns festejos que “tenen una especial significació i rellevància en aquell país”, apunta, i que representen una tradició fermament arrelada.

“La recepció viscuda a la Delegació de la Generalitat o l’emotiu encontre amb l’estimat exalumne, exveí de Ca n’Aurell i terrassenc arrelat a la capital mexicana, en David Martínez, varen arrodonir una meravellosa i inoblidable estada que esperona el ferm desig d’una nova i engrescadora visita”, conclou.

To Top