Terrassa

CARRERS DE TERRASSA | Un alcalde incessant i un cavaller “fake”

No succeïx sovint, que algú confongui un cognom i s’atorgui la denominació d’un carrer a un personatge inexistent i amb un nom inventat

Carrer del Doctor Ullés

Districte: 4
Barri: Ca n’Aurell
Longitud: 598 metres
Codi Postal: 08224
Numeració: Senars, de l’1 al 163 i parells, del 2 al 184

Jodis no va existir. Aquesta és la realitat que, possiblement, quan algú es va fer a la idea i ho va fer públic, va suposar un bon daltabaix o, al contrari, es va girar full immediatament. I qui fou, Jodis? Doncs un cavaller que no va existir i que algú va confondre per un tal Pere del Toudell, un militar de bon record a la ciutat i que la seva família tenia un castell a la parròquia del Toudell, al terme municipal de Viladecavalls. La confusió va durar fins a l’any 1940, quan l’Ajuntament local va decidir un canvi i, el carrer de Jodis va passar a denominar-se carrer del Doctor Ullés.

Nascut a Terrassa l’any 1878, Josep Ullés i Jover va estudiar Medicina, però també és recordat perquè va ser alcalde de la ciutat en cinc etapes diferents: Entre 1912 i 1913, entre 1914 i 1915, entre 1916 i 191, entre 1918 i 1920 i, ja en la seva última aparició com a màxim representant de la població, entre els anys 1925 i 1930. L’any 1936, també a aquesta localitat, el metge i alcalde va traspassar. El 7 de juliol de 1941, a l’entrada del carrer del Doctor Ullés, es va col·locar una placa, amb l’escut de Terrassa, i amb una inscripció que elogiava les seves “virtuts cíviques” i també que aquesta inscripció representava “un pòstum homenatge perpetuant el merescut tribut de la ciutat agraïda”.

Error de càlcul

Amb això, es va procedir al canvi i Jodis passava a ser, per sempre més, una errada de càlcul de qui va malinterpretar una làpida i, també, una anècdota de les moltes que han forjat la història d’aquesta població. Pere del Toudell, pel que sembla, mai tindrà un carrer amb el seu nom. El va poder tenir, però no es va fer com cal la transcripció de la seva làpida, situada a la façana de l’església de Santa Maria. El destí té aquestes peripècies. Tanmateix, i afortunadament, algú es va adonar de la invenció involuntària del tal Jodis i tot es va poder mig arreglar. De Jodis a Ullés. Sense passar per la sortida.

CARRERS DE TERRASSA | Un alcalde incessant i un cavaller “fake”
To Top