Terrassa

Carrers de Terrassa | El benefactor que va suplir a un científic

Un personatge que va procurar pels sectors més marginats de la ciutat, finalment, va donar nom a un carrer que pertanyia a Isaac Newton

Situat al districte 4, i més en concret en el barri de Ca n’Aurell, aquesta via fa un total de 755 metres d’allargada / eric serrano

Carrer de Nicolau Talló
Districte: 4
Barri: Ca n’Aurell
Longitud: 755 metres
Codi postal: 08224
Numeració: Senars, de l’1 al 191 i parells, del 2 al 202

El ple de l’Ajuntament del 25 de gener de 1984 decidia donar nom a vies urbanes que encara no en tenien perquè estaven situades “en zones o nuclis de recent formació”. Ho deia l’acta i, entre les noves denominacions, constava també en aquest document oficial la del carrer de Newton, “carrer al costat de la via, entre Pintor Murillo i Santa Maria Mazarello (sic)”. Tots, pertanyents al barri de la Maurina.

Què té a veure el nom d’aquest reconegut científic amb el carrer de Nicolau Talló? Senzill, era el nom que duia abans que s’atorgués la denominació a aquest personatge destacat, particularment, per la seva profunda tasca social en favor dels més desafavorits.

Nascut a Terrassa l’any 1876 i mort a Castellterçol a 1938, Nicolau Talló i Agulló va ocupar el càrrec de director d’oficines de la Caixa de Terrassa i també va fer tasques de procurador dels tribunals. A la façana del número 4 del carrer que porta el seu nom i que va ser casa seva, al barri de Ca n’Aurell, hi ha una placa d’homenatge a la seva figura.

L’any 1945, i a instàncies de l’entitat que llavors era el Centre Social Catòlic, ara Centre Cultural El Social, es va col·locar aquesta placa, amb aquestes paraules: “A don Nicolás Talló i Agulló / Apóstol de la caridad y amigo de los pobres. Propulsor y alma de las instituciones benéficas del Centro Social Católico”.

No en queda res

Del científic, inventor i matemàtic del Regne Unit, en aquest carrer, no en queda res. L’any 1987, es va procedir a catalanitzar el nom del filàntrop egarenc, que de Nicolás va passar a Nicolau. Buscar alguna mena de relació entre ambdós personatges és una missió feixuga i, perquè no dir-ho, gairebé impossible. Newton, almenys, ha conservat el seu nom en un carrer, encara que hagi canviat de barri. Altres, no han tingut tanta sort i han passat a la història per sempre més.

To Top