Or olímpic per a les terrassenques Paula Leitón i Isa Piralkova

La selecció espanyola femenina de waterpolo ha batut Austràlia per 11 gols a 9 i es converteix en el segon equip femení espanyol que guanya uns Jocs Olímpics després de l’equip de hockey el 1992 a Terrassa

El somni s’ha fet realitat. La selecció espanyola femenina de waterpolo ha aconseguit aquest dissabte penjar-se la medalla d’or en batre per 11 a 9 Austràlia a la final olímpica dels Jocs de París 2024. El combinat que prepara Miki Oca, assistit pel tècnic terrassenc Jordi Valls, ha sumat un or a les dues medalles de plata olímpiques que es va adjudicar a Londres 2012 i a la darrera edició dels Jocs, a Tòquio 2021.

Espanya i Austràlia només s’havien enfrontat en una final fins ara, la del Mundial del 2013 a les piscines Picornell de Barcelona. Llavors també va guanyar Espanya de dos: 8 a 6.

A París 2024, Espanya ha batut les australianes per un marcador d’11 gols a 9 que les oceàniques han maquillat al tram final (2-2, 1-0, 4-3, 4-4) i ha sumat la cinquena medalla d’or de la delegació espanyola en aquests Jocs.

El waterpolo femení espanyol ja sap què és guanyar les tres grans competicions: Europeu, Mundial i Jocs Olímpics.

Dues jugadores terrassenques, Paula Leitón i Isa Piralkova s’han penjat l’única medalla de la delegació terrassenca que ha pres part en aquesta cita olímpica a la capital francesa. També ho han fet les seves companyes del CN Terrassa Pili Peña i Paula Camus. I les rubinenques Bea Ortiz (autora de quatre gols en aquesta final) i Elena Ruiz.

Amb només 24 anys, aquests han estat els tercers jocs per a Leitón, que acumula ja una plata i un or. Pili Peña és una de les quatre úniques jugadores que ha viscut les quatre presències espanyoles, mentre que Piralkova i Camus s’han estrenat de la millor manera possible: amb un or.

El waterpolo espanyol ja té dos ors olímpic. El masculí d’Atlanta 1996 i el femení de París 2024.

El combinat femení espanyol ha fet història a la piscina del La Défense Arena davant de més de 17.000 espectad loors en endur-se un or històric. Des que la selecció espanyola femenina de hockey es va penjar l’or a Terrassa l’estiu del 1992, cap altra selecció espanyola havia assolit una medalla d’or olímpica. 32 anys després, ja són dos els equips femenins espanyols que han tocat la glòria. I ambdós amb una destacada presència terrassenca.

Martina Terré, extraordinària

Si la final ha de tenir algun nom propi, aquest és el de la portera barcelonina de 21 anys Martina Terré, que ha ofert un autèntic recital en tots i cadascun dels quatre quarts. Ella i la gran defensa de les espanyoles han resultat fonamentals per a l’èxit olímpic.

El matx ha començat amb cert respecte entre ambdues seleccions. Alice Williams ha obert, de penal,  el marcador per a les “aussie”, però al minut 3, la terrassenca Paula Leitón, ha empatat amb un sensacional llançament de revés des de la boia. Un penal d’Elena Ruiz al minut 4 ha significat el 2 a 1. Terré continuava aturant i l’altra egarenca, Isa Piralkova, rematava al pal quan faltaven 22 segons per tancar el primer quart. A falta de 2 segons, Alice Williams ha empatat a dos.

Les defenses s’han imposat al segon acte. Terré ha continuat aturant i cap dels dos equips no marcava. Fins que al penúltim minut, la veterana Maica García, que ha tingut un paper molt destacat, ha establert el 3 a 2 amb el qual s’ha arribat al descans.

Només s’havien jugat 28 segons del tercer temps, quan Bea Ortiz ha ampliat l’avantatge fins al 4 a 2 amb un golàs des de molt lluny. En menys de dos minuts, un penal i un altre llançament estratosfèric més de la rubinenca li permetrien anotar tres dianes i deixar l’electrònic en un 6 a 3 que preocupava molt les oceàniques.

No hi havia encara res decidit, però l’avantatge que dictava l’electrònic donava molta calma a les de Miki Oca. Alice Williams ha retallat distàncies en una altra acció de superioritat. Amb el 6 a 4, Paula Camus ha provocat un penal que Anni Espar ha convertit en el 7 a 4. Danijela Jackovich ha fet el 7 a 5.

Ja al darrer quart, la veterana Sienna Hearn posava les australianes a només un gol (7-6), però una altra diana de Bea Ortiz i la segona de Maica García ha retornat la diferència als tres gols (9-6). Al penúltim minut, amb una Austràlia desesperada, Maica García ha establert el màxim avantatge, un 11 a 7 que Hearn i Williams han maquillat en un darrer minut en què les espanyoles s’han dedicat a gestionar el temps.

Marxa el combinat espanyol de París havent guanyat tots els partits que ha disputat, només un per penals, el de la semifinal davant dels Països Baixos. Les neerlandeses s’han penjat la medalla de bronze en batre per 11 gols a 10 una selecció nord-americana que s’ha quedat fora del podi.