Opinió

La violència masclista durant l’estiu: una emergència que no pot esperar

Lluïsa Melgares, regidora de Polítiques de Gènere

Des de principis de l’any 2024, a Catalunya 18 dones han sigut assassinades.

És la cúspide de la piràmide, són milers de dones que pateixen violació, abús sexual, agressió física, humiliació… i a l’estiu la violència masclista s’intensifica: els mesos de juny a agost són els més cruents per a les dones que pateixen violència masclista.

En el cas de violència produïda en l’àmbit de la parella o ex parella, durant l’estiu el canvi de rutines i l’augment del temps que passen juntes les famílies provoquen un agreujament de les situacions. Les vacances, que haurien de ser moments de relaxació i connexió, moltes vegades, massa sovint, suposen un augment de tensions i manca d’espais d’escapament, intensificant les actituds masclistes i els episodis de violència. Encara tenim molt normalitzades actituds i comportaments masclistes de menyspreu, ridiculització, control i dominació de les dones, i és fonamental el rebuig social i la fermesa de les respostes de la societat i les institucions. Erradicar la violència masclista requereix la implicació de tothom, trencar els silencis i mantenir totes les alertes activades per prevenir, detectar, protegir i reparar les violències contra les dones.

És una responsabilitat col·lectiva aturar aquesta vulneració dels drets humans i posar fi al patriarcat. A Catalunya, i també a Terrassa, tenim diversos serveis d’atenció, prevenció i recuperació, i tots i totes hem de retenir i memoritzar els telèfons d’urgències: el 112, el 092 i el 900 900 120, habilitats les 24 hores dels 365 dies de l’any, per oferir serveis gratuïts i confidencials, o bé per derivar a les persones usuàries a altres serveis d’atenció com els SIADs i SIEs.

La violència masclista no s’atura a l’estiu; és un problema estructural i hem de reconèixer la cultura masclista per erradicar-la i avançar cap a una societat més igualitària i justa.

To Top