Terrassa

CARRERS DE TERRASSA | Un promotor de la formació reglada

Farmacèutic i regidor de la ciutat des de la seva posició de liberal, va ser una de les persones que van apostar per la creació d’una gran escola

Aquest carrer que està situat al barri de Sant Pere i al Districte 5 no té gaire allargada i en total fa 70 metres / Eric Serrano

Carrer de Rovira i Brusi

Districte: 5
Barri: Sant Pere
Longitud: 70 metres
Codi postal: 08225
Numeració: Senars, de l’1 a l’11 i parells, del 2 al 6

No passa res per admetre que Tomàs Rovira i Brusi no seria dels personatges de més reconeixement popular de la ciutat. Segurament, molts el descobriran llegint aquestes línies, com li ha passat a qui les ha escrit. Nascut l’any 1805 a Terrassa, va ser un farmacèutic i també polític liberal, que va tenir una incidència molt directa en la fundació del centre d’ensenyament que, en primera instància, es va anomenar “Real Colegio Tarrasense” i que, ja fa temps i es manté, ara és l’Escola Pia.

Rovira i Brusi, que moriria a 1888, 83 anys després de néixer, va ser un dels instigadors, en positiu, de la creació d’aquest col·legi, tan necessari en una època de mancances en aquest sentit. Ell i altres ciutadans, podríem dir-ne, de possibles, van incentivar l’aparició de la companyia Vinyals, Rovira, Ullés y Cía, constituïda amb finalitats com la de comprar un terreny per a la construcció d’un edifici que acollís als seus fills i a altres joves de la ciutat per a la seva formació. Es pretenia, a més, que fos una escola a l’estil dels “colleges” britànics, que llavors eren el més modern del sector.

Es van comprar els terrenys coneguts com l’Era de Dalt i les obres van iniciar-se l’any 1864. Aquella societat tenia entre els seus administradors a Rovira i Brusi, que també fou regidor.

De la Cabeza

A partir de 1940, els del règim imposat que manaven a la ciutat, van decidir que això de Rovira i Brusi no feia apologia de l’imperant “nacional-catolicismo” i van determinar que aquest carrer passaria a denominar-se el de Nuestra Señora de la Cabeza, que es venera a la basílica que porta el seu nom i que, entre altres títols, es veu que és la patrona i l’alcaldessa honorària de la localitat andalusa d’Andújar, situada a la província de Jaén. L’any 1984, i més concretament el 29 d’agost, es va restituir el nom del farmacèutic que perdura fins als nostres dies.

To Top