Terrassa

Salut presenta un pla per garantir l’ús del català

El Pla, que compta amb un pressupost de 2 milions d’euros, té com a objectiu fer del català “la llengua d’ús normal” al sistema públic de salut

El Departament de Salut ha publicat el Pla per garantir el coneixement i l’ús del català en el sistema públic de salut de Catalunya 2024-26, una de les mesures que el Govern va presentar a l’inici de la legislatura. El Pla, que compta amb un pressupost de 2 milions d’euros, té com a objectiu fer del català “la llengua d’ús normal” al sistema públic de salut.

El conseller de Salut en funcions, Manel Balcells, espera que el pla es mantingui i sigui “útil” els pròxims anys. L’estratègia inclou mesures com desplegar la figura del referent lingüístic als centres sanitaris o impulsar cursos de català entre els sanitaris.

El document, d’unes 80 pàgines, inclou en total una trentena de mesures, que estan agrupades en quatre grans eixos. Un dels eixos té a veure amb les mesures organitzatives i jurídiques per sistematitzar la planificació lingüística a l’àmbit de la salut. Aquí s’hi inclou, per exemple, habilitar el Departament de Salut perquè pugui emetre certificats d’acreditació oficials dels nivells de llengua catalana per als professionals del sistema sanitari i elaborar plans de gestió lingüística específics en centres i/o territoris de salut.

Un segon eix és el de les mesures per a la millora del coneixement del català entre els professionals sanitaris. Principalment, contempla mesures de formació i capacitació lingüística del personal, com ara impulsar la formació o fomentar el Voluntariat per la llengua en l’àmbit sanitari.

El tercer eix són mesures per garantir els drets lingüístics dels usuaris del sistema sanitari. Aquí hi ha mesures com revisar i millorar els protocols de comunicació amb els usuaris o impulsar els prospectes de medicaments en català, entre altres.

Finalment, un quart eix agrupa accions com promoure el llenguatge “planer, respectuós i inclusiu” en les relacions amb els usuaris del sistema de salut així com vetllar per l’accessibilitat lingüística dels serveis de salut per a persones amb discapacitats.

4.000 sanitaris ja s’han format

D’entre les actuacions que ja s’han posat en marxa destaca la Instrucció que el Departament de Salut, a través del Servei Català de la Salut, va dictar el passat mes de maig per preservar els drets lingüístics dels pacients i usuaris del sistema públic de salut de Catalunya.

En aquest sentit, el Govern també ha creat el Programa temporal de suport a la implementació de les mesures per garantir el coneixement i l’ús del català en el sistema públic de salut de Catalunya, que suposarà la contractació de vuit professionals que donaran suport al desplegament de les actuacions de formació de llengua catalana per a professionals sanitaris.

També destaca com a actuació rellevant l’oferta de cursos de formació gratuïta i en horari laboral per als professionals de la salut per millorar les competències en llengua catalana en l’atenció sanitària, una formació virtual de 100 hores que en aquesta primera edició ha tingut 4.000 persones inscrites.

Salut presenta un pla per garantir l’ús del català
To Top