Carrer de Baldrich
Districtes: 1 i 3
Barris: Centre i Segle XX
Longitud: 935 metres
Codis postals: 08221 i 08223
Numeració: Senars, de l’1 al 285 i parells, del 4 al 278
Prim, Topete, Milans del Bosch o Serrano, són alguns dels militars que tenen un carrer dedicat a aquesta ciutat, encara que cap, va néixer aquí. Personatges d’idees, més aviat, lliberals o una mica revolucionàries, que defugen del tarannà d’altres noms castrenses que hi va haver molt de temps, com Sanjurjo, Zumalacárregui, García Morató, Moscardó, Mola, Martínez Anido o Primo de Rivera. Entre els primers, destaca el nom de Baldrich, que, a diferència dels altres, té certa relació amb Terrassa.
Gabriel Baldrich i Palau, nascut l’any 1814 a la localitat de Pla de Cabra i mort a Madrid a 1885, va ser nomenat fill adoptiu de la ciutat, l’any 1868. Què va fer aquest militar que va arribar a ser capità general per merèixer aquest honor? Doncs no va ser fill adoptiu d’aquesta població per mèrits assolits al camp de batalla.
Baldrich, que va intentar un cop d’estat contra la reina de llavors, Isabel II, també va flirtejar amb el món de la política. Aquest intent el va fer refugiar un temps a França, però quan la revolució de 1868, va enviar a la reina a l’exili, Baldrich va tornar i acabaria sent elegit com a diputat a Corts pel departament de Manresa i Terrassa. Llavors, era coronel.
Visitar la ciutat
L’any 1868, ja com a general, va visitar la ciutat, concretament el 25 octubre. Quatre dies més tard l’Ajuntament de Terrassa el nomenava Fill Adoptiu de Terrassa. Ras i curt. Aquesta és l’explicació. Baldrich, que va ser amic de Prim, molt possiblement, no tornaria mai més a aquesta localitat o, si més no, no consta cap visita.
Un mes després del nomenament del general com a fill adoptiu, la Junta Revolucionària canviava el nom del carrer de la Princesa, que s’havia posat l’any 1852 quan encara no hi havia cap casa edificada a la zona, pel de Baldrich. Ho va fer sense avisar i col·locant les plaques sense que ningú del consistori s’hi oposés.