Terrassa

Rehabilitació integral, el somni de la Masia Freixa fet realitat

La intervenció permetrà visitar-la tal com era fa un segle, amb el mobiliari original

La injecció de 3 milions d’euros dels fons europeus Next Generation permetran museïtzar la Masia Freixa, digitalitzar-la i convertir-la en un centre d’interpretació del Modernisme. En poc més de dos anys, la joia del patrimoni esdevindrà un equipament actualitzat, on es podrà visitar la residència burgesa tal com era, es podrà pujar per primera vegada a la torre i també observar l’estructura de fusta de l’antiga nau tèxtil, sobre la que Lluís Muncunill va edificar la llar de la família Freixa.

El projecte “permetrà incrementar l’atractiu turístic d’aquest edifici icònic, oferint una visita de major qualitat i més completa”, comenta el regidor de Turisme Pep Forn. L’edifici esdevindrà un centre d’interpretació i “farà de motor per a visitar altres recursos de la ciutat”. Feia temps que l’àrea de Turisme tenia el projecte, pendent de rebre suport econòmic. “La injecció econòmica que representa aquesta ajuda europea ens permet executar-lo molt abans del que hagués estat possible i sense deixar d’atendre altres necessitats que té la ciutat, ja que ens financen el 100% de la intervenció”, recorda el regidor.

Dels 2.987.345 euros que s’invertiran en la rehabilitació integral de la Masia Freixa, 2,7 milions es destinaran al projecte bàsic de rehabilitació, 125.000 a la creació d’elements per a usos turístics i 123.050 per a la recuperació i instal·lació del mobiliari original. Aquests són els punts forts del projecte:

L’estructura de fusta de l’antiga nau sobre la que es va consruir la residència de la família Freixa / Nebridi Aróztegui

Una restauració global

La intervenció permetrà visitar cada racó de l’edifici

El projecte de rehabilitació s’emporta el gruix del pressupost (2.739.295,23 euros) i permetrà restaurar completament l’edifici i recuperar tots els espais per a les visites turístiques entre 2024 i 2025. Es restauraran les fusteries i es recuperaran paviments, es millorarà l’estanquitat de l’edifici i la seguretat contra incendis. Al primer pis, els visitants podran veure l’estructura de fusta de la fàbrica sobre la que es va construir la residència burgesa, una peça insòlita, amagada fins ara, que permetrà explorar tota la història de la masia Freixa. També es podran visitar l’espai del dipòsit d’aigua, que es rehabilitarà, i a la segona planta les habitacions del servei de la família.

Imatge de la Masia durant la Fira Modernista de Terrassa / Lluís Clotet

La museïtzació

Tornarà a ser la residència burgesa de fa un segle

Passejar per la Masia Freixa serà una experiència nova, un salt al passat. La museïtzació de l’equipament, que esdevindrà un centre d’interpretació del modernisme, passa per transformar tota la planta baixa per recrear la residència de la família Freixa tal com era els anys 20-30 del segle XX. A l’actual sala d’actes es recuperarà el menjador de la família i als despatxos les habitacions, inclosos els serveis. La sala amb finestrals situada a l’ala est de l’edifici recuperarà els elements originals com a sala d’estar. El Museu de Terrassa participa activament en la museïtzació de la Masia Freixa, un procés que s’executarà en la darrera fase del projecte amb la digitalització, durant l’any 2026.

Les úniques peces del mobiliari que ara es poden veure a l’edifici

Els mobles

Una cessió de la família propietària

El desembre de 2017 a família Feixa va fer cessió dels mobles que van decorar la casa modernista del Parc de Sant Jordi. Entre la donació hi ha un menjador dissenyat per Joaquim Vancells que també va dissenyar els mobles del despatx, un saló de Lluís XVI o un dormitori del decorador Florenci Veciana, entre altres peces de rellevància artística.
Els mobles són ara al pis de la família Freixa al carrer de Balmes de Barcelona, des d’on faran viatge de retorn a Terrassa, a una Masia Freixa renovada, que ha esdevingut icona del modernisme terrassenc. L’Ajuntament té previst recepcionar i restaurar tots els elements cedits abans de retornar-los al seu lloc original per convertir la Masia Freixa en una autèntica casa burgesa i centre d’interpretació d’aquest corrent artístico-arquitectònic de finals del segle XIX i principis del XX.

Vista de l’escala de caragol de la torre /Nebridi Aróztegui

La digitalització

Realitat augmentada i reserves online

Serà la darrera fase de la intervenció i situarà la Masia Freixa entre els equipaments turístics digitalitzats. A la planta baixa de l’antiga residència burgesa, els turistes podran visitar virtualment “la teulada de l’edifici, la torre i gaudir d’una recreació de la masia original i la seva evolució al llarg de la història. Serà una oportunitat per conèixer els detalls de com un magatzem tèxtil va esdevenir una residència. La digitalització de la Masia Freixa és també un pas més en l’accessibilitat de l’edifici. La pujada a la torre només es podrà fer a peu, donat que l’estructura només permeten mantenir l’escala de caragol original. Amb les noves tecnologies, les persones amb problemes de mobilitat podran gaudir de tot l’edifici des de la planta baixa. La digitalització també permetrà incorporar al web de la masia un mòdul per fer reserves online.

Es rehabilitaran les fustes tant l’exterior com l’interior de l’edifici seran accessibles / Nebridi Aróztegui

Eficiència energètica

Aïllament tèrmic i nova il·luminació

La Masia Freixa s’estrenarà com edifici sostenible, més autosuficient energèticament i amb menys emissions. Està previst aïllar tèrmicament la coberta i renovar la il·luminació interna i externa, que daten de principis del segle XX. L’objectiu és disposar d’unes instal·lacions més eficients i estalviar en els consums. Des de l’Ajuntament expliquen que se substituirà la caldera actual per un sistema d’aerotèrmia que proveirà d’aigua calenta i calefacció amb sistema d’escalfament d’aigua. L’eficiència energètica, amb la digitalització, és un dels valors del projecte per a obtenir suport econòmic dels fons europeus Next Generation.

La torre de la Masia Freixa serà visitable per primera vegada /Nebridi Aróztegui

Pugem a la torre?

Per primera vegada es podrà accedir al mirador

És una de les joies de l’edifici més fotografiat i mediàtic de la ciutat. El mirador de la Masia Freixa, que molts han batejat popularment com a minaret, ha estat tancat des que la família Freixa va deixar l’edifici. El projecte de rehabilitació permetrà restaurar l’escala d’accés i fer-la transitable per, d’aquesta manera, obrir el mirador als visitants. Des de l’alçada es pot gaudir d’una vista privilegiada del parc de Sant Jordi i del centre de la ciutat.

To Top