Grups de Montserrat 1973 – 2024
La fotografia en blanc i negre ens situa a 1973, any en què la BBC va prohibir el tema dels Rolling Stones “Star Star”, perquè conté el terme “starfucker” que, qui vulgui saber el seu significat, només ho ha de buscar. Ens situa, també, i en una dimensió diferent, als Grups de Montserrat, una zona de la ciutat que, com moltes d’altres ubicades fora de les parts més centrals, va experimentar un creixement i uns canvis molt notables des dels seus inicis.
Fotos: Miquel Mundet – Arxiu Diari de Terrassa i Eric Serrano
Les imatges que es poden contemplar en aquesta edició ho evidencien i, només cal fixar-se en la més actual, que exterioritza totes les novetats que han anat confeccionant el que és aquest enclavament en l’actualitat. Ja s’ha repetit en anteriors ocasions, que aquest espai es nodreix d’aquests canvis, amb execucions d’obres, construccions o reformes que es van produint pels carrers, places o avingudes. Si no, no tindria sentit. Oposar dues instantànies, encara que estiguin fetes entre trenta o quaranta anys de distància, que no aporten res de res, és un contrasentit. Més val com fins ara.
Molt més nou
A la fotografia de 2024, tot és molt més nou, fins i tot l’aspecte del terra, que en la del passat mostra bassals d’aigua, segurament producte d’algunes pluges, ja que es va captar en el mes de gener, època propicia a aquestes inclemències meteorològiques. Per a les persones que van viure a aquest barri en aquells temps, els refrescarà la memòria i podran recordar com era tot en uns anys de més precarietat generalitzada. No ens podem abstraure dels anys aquells, quan l’home de la veu de xiulet s’anava apagant, tot i que encara bramava de tant en tant.
Com també s’ha escrit aquí en anteriors versions, també és interessant sortir dels llocs habituals, de tant en tant, encara que no sempre és fàcil trobar fotografies de tots els entorns de la ciutat. Però poder apropar-s’hi, quan és possible, és d’agrair, perquè variar és una activitat força recomanable.