L’empresa terrassenca Polarimetrics ha creat un dispositiu multiespectral per augmentar la productivitat al sector agrícola. Ho ha fet a través de càmeres i sensors que detecten les zones rurals necessitades d’aigua i les que pateixen plagues o tenen un major risc d’incendi a causa de la sequera que hi ha al territori.
Aquest projecte té el suport del Govern a través d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. L’agència ha proporcionat un ajut de 100.000 euros mitjançant el programa Startup Capital, que vol impulsar el creixement d’empreses emergents tecnològiques en les fases incials.
Pau Santos, CEO de Polarimetrics, ha explicat l’objectiu de la seva “start-up”: “volem facilitar el treball del món rural, aconseguint que la tecnologia permeti conèixer l’estat del terreny amb la màxima precisió possible, optimitzant els temps de feina de les empreses que s’hi dediquen, però també dels agricultors i ramaders locals”.
Així doncs, Polarimetrics ha dissenyat un dispositiu de sensors multiespectrals, equipat amb cinc càmeres de diferents funcionalitats, que van des del visible fins a la banda tèrmica. El dispositiu combina la informació de les diferents reflectàncies espectrals per obtenir dades detallades de l’estat de salut del terreny. També permetrà detectar anomalies com la falta d’aigua o la presència de possibles animals no desitjats o de plagues. El dispositiu pot adaptar-se a qualsevol dron o vehicle aeri no tripulat (UAV).
D’aquesta manera, es vol augmentar la productivitat del cultiu, reduir costos de consum d’aigua i optimitzar l’ús de productes químics per als tractaments. L’empresa realitzarà una prova pilot per comprovar el rendiment, la fiabilitat del dispositiu i l’adaptabilitat del dispositiu.
Cal tenir en compte que, alhora, l'”start-up” es troba en fase de desenvolupament d’una segona versió d’aquesta tecnologia per incorporar-hi intel·ligència artificial. Aquesta nova versió permetria optimitzar els patrons de seguiment i perfeccionar l’ús i anàlisi de les dades recollides, processant-les en temps real i automatitzant la presa de decisions.