Terrassa afronta un moment estimulant pel que fa al canvi de la seva fisonomia. Després d’anys de gairebé paràlisi urbanística, almenys set grans projectes a l’horitzó anuncien que la ciutat tornarà a fer un salt per a la seva imatge. Al centre, però també als barris, la iniciativa pública i la privada hauran de treballar de valent per tancar una nova fita de transformació urbana
Dijous, a Terrassa es va escenificar una imatge habitual els anys 2000, quan la ciutat vivia un moment d’efervescència urbanística i immobiliària. L’administració i un promotor, en aquest cas la promotora Somia Singular Homes, compareixien públicament per presentar un projecte residencial que alhora renovarà radicalment l’entrada principal a Terrassa, la rambleta de Pare Alegre.
La transformació de la Rambleta és un dels set grans projectes que la ciutat té sobre la taula i que haurien de desenvolupar-se els anys vinents, projectant una Terrassa més moderna, més endreçada i amb noves centralitats. Són els nous sectors de Can Colomer, Vapor Cortès, Sala i Badrinas i Can Bosc, el projecte de la Rambleta, el pla de l’AEG i el futur portal de Sant Roc.
Tot i que a diferent ritme, es tracta de set iniciatives cabdals, que combinen la transformació d’antigues naus tèxtils i la creació de nous sectors, que comporten la construcció d’habitatge, però també la transformació de l’espai urbà. Set propostes diferents, amb un factor comú: l’entesa entre l’administració i els privats serà més important que mai.
El projecte de transformació de la rambleta del Pare Alegre n’és un bon exemple. El pla feia anys que estava aturat per les dificultats de tirar-lo endavant. L’arribada d’un nou promotor i l’entesa entre l’administració i el privat han permès tancar un projecte que farà rendible la inversió i, alhora, executarà una transformació urbanística de primer ordre, renovant completament la façana de Terrassa.
Les obres començaran a finals d’any i coincidiran, a l’altre extrem de la ciutat, a la carretera de Castellar, amb el nou sector de l’AEG, que avança a una gran velocitat. Ja es poden veure els impressionants edificis d’habitatges. En aquest cas la negociació entre l’administració i els promotors també va ser clau per reduir l’impacte del projecte i millorar la convivència entre habitatges, equipaments i espai públic.
Cal Colomer és el tercer nou sector que es consolidarà els anys vinents. A un ritme més lent, avança al nord de la ciutat, consolidant un nou barri.
De tornada al centre, dos projectes afronten les que seran les darreres transformacions d’antics vapors industrials. A Ca n’Aurell, el projecte del Vapor Cortès, que hauria de reactivar-se aviat, i al barri del Segle XX, a l’eix de la carretera de Rubí, el sector Sala i Badrinas, que també està en marxa i que ha d’acollir l’escola institut del mateix nom.
Aquests projectes conformen un trencaclosques perfecte d’actuacions al centre i als barris. D’obres que avançaran pràcticament en paral·lel i que en pocs anys transformaran la fisonomia de la ciutat.
L’AEG
A velocitat de creuer. 800 habitatges, una residència d’estudiants, la seu de l’Institut del Teatre i un equipament per a la gent gran. El projecte de l’AEG ocupa els 60.000 metre quadrats de l’antiga fàbrica, que ja és història. En el seu lloc, el nou sector residencial avança a ritme vertiginós amb la idea d’estar enllestit entre 2026 i 2028. Situat a una cruïlla estratègica, l’AEG està cridat a esdevenir una nova centralitat urbana.
Sala i Badrinas
A un pas del Centre. L’antic complex industrial Sala i Badrinas és avui ja un nou sector urbanitzat i en procés d’edificació. És la prova que Terrassa continua conservant el patrimoni- les naus catalogades es rehabilitaran- alhora que es dona un nou ús a espais en desús. L’illa de 30.000 metres quadrats acollirà 400 habitatges i la nova seu de l’escola institut Sala i Badrinas, que la Generalitat ha tornat a ajornar, ara al curs 2028/2029.
La nova Rambleta
El primer del calendari. El projecte de transformació de la Rambleta ha estat aturat fins aquesta setmana i ara ja disposa de data d’estrena. Si tot va com s’ha anunciat, l’any 2028 la promotora Somia Singular Homes haurà tancat l’edificació de 91 habitatges, una residència per a la gent gran i haurà culminat la reurbanització de la Rambleta, amb la construcció d’una gran rotonda al davant de l’Hotel Don Cándido.
El Vapor Cortès
Gairebé a punt. Aquest és un dels projectes que més impactaran a la ciutat. El Vapor Cortès ha estat un complex industrial tancat i ocult durant dècades. Aviat els promotors començaran a enderrocar les naus no protegides, a obrir carrers i espais públics i a construir el mig miler d’habitatges previstos. La fundació Prodis ha estat la primera a transformar una nau del Vapor Cortés en un equipament, la seva espectacular nova seu.
Can Colomer
Un nou barri al nord de Terrassa. El sector de Can Colomer es desenvolupa per fases i, mentre promotores com Salas i el Grup Sorigué ja edifiquen habitatges, els propietaris del sector 2 esperen reactivar la urbanització l’any vinent. Can Colomer és l’únic dels grans sectors residencials projectats al Pla d’Ordenació que es va aturar amb la crisi de l’immobiliari, ha superat la travessia i ara tindrà una segona oportunitat.
El nou barri de Can Bosch
Un projecte de futur. L’any passat es va aprovar l’avanç de modificació de POUM que farà possible edificar un nou barri, Can Bosch, al sud de la ciutat, situat per sota del Palau de Justícia, entre l’autopista C-58 i la carretera de Rubí. S’aixecaran més de mil pisos -per primer cop amb una cessió del 50% per habitatge protegit- i s’endreçarà i transformarà l’accés a la ciutat per la carretera de Rubí. El projecte, de moment, no té calendari.
La transformació del portal de Sant Roc, la més esperada
És la cirereta del pastís i, malgrat estar subjecta a inversió pública, caldrà el concert amb els privats perquè tiri endavant. La reurbanització del portal de Sant Roc està pendent de trobar un operador disposat a reconstruir el pàrquing i connectar-lo amb el de la Plaça Vella. Si els cotxes entren i surten per la Rambla, es podrà transformar tot l’eix -carrer Major i portal de Sant Roc- en un espai continu per a vianants amb una nova plaça a tocar de la Rambla. L’alcalde, Jordi Ballart, va manifestar la seva voluntat que la reforma estigués enllestida aquest mandat, pel Nadal de 2026. L’expectativa és alta, especialment per part dels comerciants de la zona, que viuen en un context de provisionalitat. Ballart, a banda, creu que el nou portal de Sant Roc ha d’anar lligat a la transformació del parc dels Catalans, fins a la rotonda del Doré, per donar-li un tomb a la degradació del tram sud de la Rambla.