Terrassa

Terrassa té una nova festa ciutadana i es diu Moaré

Se celebrarà el 4, el 5 i el 6 ‘octubre vinent i combinarà moda, audiovisual i molt més

Cal Reig, la nova seu dels Minyons, serà un dels escenaris de la iniciativa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

“És la llavor del que pot arribar a ser una macromoguda de tota la ciutat”. Pep Forn, regidor de Turisme, ha presentat aquest dijous una nova festa ciutadana, una nova aposta general de ciutat, amb la implicació de desenes d’entitats. És el Moaré, barreja de tèxtil i audiovisual, i és a tocar. Se celebrarà el 4, el 5 i el 6 d’octubre.

La “marca Terrassa”, el conjunt d’accions encaminades a conjuminar la tradició industrial i la capacitat d’innovació amb altres elements per crear una etiqueta sòlida de promoció exterior, farà un pas rellevant en la pròxima tardor. Fira Modernista, Festa Major, Vegan Fest, jazz, són productes ja consolidats i indispensables per forjar aquesta aposta de futur. “Som una de les ciutats plató més importants d’Europa”, afirma el consistori. “També som tèxtil”, afegeix. L’Ajuntament ha presentat aquest dijous un producte nou, una festa ciutadana per a la qual s’ha triat un nom, Moaré, que pot significar “tela brillant que presenta tornassol o ondulacions”, o bé “superposició de trames” (això, en l’argot  del tèxtil), i significa també interferència, per exemple de colors (això, en l’ambit audiovisual).

El Moaré se celebrarà el 4, el 5 i el 6 d’octubre en sis espais d’allò més emblemàtics i inclourà una cinquantena de propostes, entre jornades de portes obertes, un festival de talent emergent, una Macroviciada 2.0 sobre videojocs, projeccions i oferta gastronòmica, entre altres activitats. Aquests són els escenaris i les activitats programades; de moment, doncs Pep Forn ja ha deixat clar que el programa no està tancat; entre altres raons, perquè s’hi van sumant entitats.

El Vapor de Prodis

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

El Vapor de Prodis va ser precisament l’escenari escollit per a la presentació de “Moaré. La intersecció en moda, audiovisuals i tot el que Terrassa té per oferir”. La nova seu de la fundació, al carrer del Bruc, acollirà el cap de setmana del 4, el 5 i el 6 d’octubre un seguit de propostes. La primera, el SOC Mercat, amb marques de moda, dissenyadors, artesania, gastronomia, música en directe, exposicions, tallers i altres actes que es desenvoluparan dissabte i diumenge. La flamant nova seu de Prodis a l’ambit del Vapor Cortès oferirà també projeccions audiovisuals i servei de restauració. També, una jornada d’intercanvi de roba d’infants i joves d’entre 3 i 14 anys, l’anomenat Intercanvi Kids amb un Kids Corner, un espai lúdic de sensibilització per a infants. A més, el Vapor de Prodis està inclòs en la Ruta dels Vapors juntament amb les naus de Cal Reig, el Vapor Aymerich, Amat i Jover (MNACTEC) i el Vapor Albiñana: bona part del nostre llegat industrial.

Plaça Didó, zona centre

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Aquest àmbit del Moaré engloba diversos espais de la zona centre, com ara el Vapor Ventalló, la plaça Didó, el carrer del Camí Fondo, el de la Font Vella, la Plaça Vella o el raval de Montserrat. Hi haurà una mostra de vins i tapes (dissabte, Camí Fondo), activitats del festival Latent (Sala Muncunill, dissabte), les portes obertes a la Casa Alegre de Sagrera (dissabte i diumenge), l’activitat comercial de Botigues al Carrer (divendres), la Fira del Dibuix (diumenge), la Fira del Llibre en Català (dissabte) i la Trobada Terrassa Glossa (dissabte. El programa en aquest sector inclou també els concerts previstos divendres i dissabte a la Nova Jazz Cava. Moaré, doncs, també serà música.

Masia Freixa

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Blanca, radiant, generadora d’amor visual i orgullós per a molts terrassencs, la Masia Freixa no podia faltar a aquesta nova cita ciutadana. El singular edifici modernista del parc de Sant Jordi s’erigirà, una vegada més, en un emblema festiu i cultural i en pol d’atracció per a visitants de tot arreu. Allà, a més de la visita guiada de rigor els tres dies (divendres, dissabte i diumenge), se celebrarà la Macroviciada 2.0, la jornada que el dissabte es dedicarà a activitats a l’entorn dels videojocs, un sector d’innovació tecnològica en el qual Terrassa ja despunta i que està cridat a esdevenir clara aposta de futur i referent de desenvolupament amb valor afegit . A la Masia Freixa tindrà lloc també durant el Moaré una desfilada de moda; és un escenari inmillorable. L’Oficina de Turisme de Terrassa, radicada en aquest edifici, romandrà oberta per reforçar el servei de consultes sobre els atractius de la ciutat.

Naus de Cal Reig

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Els Minyons han estrenat la seva nova seu a Cal Reig. Des de l’anunci del trasllat, la colla malva ja va deixar clar que casa seva seria casa de tothom. Les naus esdevindrien un espai de ciutat. Ja s’hi han celebrat actes, i el Moaré no podia passar per alt aquesta opció. El cap de setmana del festival es podrà visitar la seu de la colla castellera i s’hi podrà fer un mos (i més), abans, durant o després del vermut musical. S’hi durà a terme el Festival Latent, una convocatòria “del talent emergent en disseny i creativitat”, com presenta l’Ajuntament aquesta proposta per a divendres i dissabte. Cal Reig formarà part també de la Ruta dels Vapors. N’hi haurà projeccions audiovisuals i, per descomptat, una iniciativa de la colla: Minyons Experience. Aquesta zona del programa inclou portes obertes al MNACTEC i, al mateix museu, Enginy Moaré, mostra de projectes interdisciplinars d’enginyeria i audiovisual.

Parc de Vallparadís-Museus

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Aquest espai del Moaré implica els equipaments culturals presents en la joia verda de Terrassa o els seus voltants. No podia faltar la Seu d’Egara, amb jornades de portes obertes dissabte i diumenge i una programació d’activitats amb motiu de la Biennal Europea Manifesta. Al Castell Cartoixa de Vallparadís (a la imatge) també se celebrarà una jornada de portes obertes dissabte i diumenge. El mateix s’oferirà al Museu Tèxtil, però sols diumenje, quan, a més, es podrà gaudir d’una visita guiada que combina els dos atractius del projecte: “Vestits de cinema”.

Zona Vapor Albiñana

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Set de les activitats es desenvoluparan als voltants del Vapor Albiñana: al carrer de Sant Gaietà, el de Montserrat, el de la Mare de Déu dels Àngels, el de Sant Leopold. El Pati acollirà una jornada de portes obertes al seu taller dissabte al matí, amb la presentació de nous productes de marques locals i un curs d’estampació botànica o Eco Print (per a aquesta activitat caldrà inscripció prèvia) . Al Showroom Torras-Vegbiker hi haurà projeccions audiovisuals. Teixidors, de LaFACT, Factoria Social de Terrassa, oferirà una visita guiada a les seves instal·lacions i la botiga Autumn Decoració, activitats al seu pati. El programa en aquesta zona del Moaré s’arrodonirà amb les iniciatives previstes a l’Ateneu Candela (l’entitat celebrarà el seu 23è aniversari), El Corralito (amb portes obertes i un vermut, dissabte al migdia) i una visita guiada a la Ruta dels Vapors.

L’explicació

El regidor Forn ha exposat succintament el recorregut de la idea, nascuda de la voluntat de dur a terme “una acció promocional de turisme” amb aspectes que singularitzen Terrassa. Es tractava, entre altres objectius, de mesclar patrimoni amb avantguarda. Es van estudiar les fortaleses de Terrassa: tèxtil, disseny, audiovisual, enginy…

L’Ajuntament va recórrer a una agència externa per donar forma a la idea, i la resposta d’aquesta assessoria va ser el Moaré. “La proposta ens va fer por al principi, però ens sembla encertada”, ha reconegut l’edil.

I com el consistori no podia fer front ell sol a un projecte d’aquestes dimensions pel que fa a l’organització de tants esdeveniments, el Moaré serà paraigua i calaix d’iniciatives que ja s’anaven a celebrar aquell cap de setmana o que els seus impulsors no han tingut inconvenient a moure de data. Totes les propostes aniran en el paquet del Moaré, dotant-se de contingut i dotant de contingut al programa, amb fil argumental. “Tot junt tindrà més força que per separat”, ha afegit el regidor, que ha agraït la predisposició d’entitats, grups, colles, institucions i altres agents per donar suport al projecte. Tant és així, que el programa presentat aquest dijous “és només un esbós”. Hi haurà novetats.

Regidors i representants d’entitats, al Vapor de Prodis / ERIC SERRANO

Entre tots, o entre molts, s’ha creat en uns mesos el Moaré, aquesta mescla de tèxtil i audiovisual “que ens singularitza i ens permet explicar-nos com a ciutat”.

Tres representants d’entitats participants en l’esdeveniment han estat presents en el Vapor de Prodis. Anna Domènech, organitzadora del SOC Mercat, ha anticipat la participació de la dissenyadora Txell Miras en la iniciativa, que serà més que un mercat. Perquè “soc” és la traducció de “zoco”, i un soc és quelcom més que un lloc de compra i venda de productes: “És un lloc de trobada social”.

Gala Porté ha parlat en representació de la Frikassa, associació de promoció i reindicació de la cultura friki, que impulsa la Macroviciada 2.0. Aquesta jornada se celebrarà el 5 d’octubre, d’11 a 19 hores, a la Masia Freixa, i comptarà amb l’assistència de l’il·lustrador Conrad Roset. La Macroviciada, per descomptat, consistirà especialment en una jornada per dedicar-se als videojocs “molta estona i de forma concentrada”, però també tindrà xerrades i una sala amb consoles “de totes les generacions”. Tot, per defensar “que el videojoc és cultura”.

El festival Latent serà un dels eixos del Moaré. Un dels seus organitzadors, Xavier Lienas, ha subratllat la importància d’aquest projecte de tardor com a manera “de posicionar la ciutat”. El 90% del públic del Latent és de fora de Terrassa, per la qual cosa es tracta d’una oportunitat de promoció exterior d’alt nivell. Per als impulsors d’aquest festival del disseny emergent suposa un esperó dur a terme les activitats a Cal Reig, on s’instal·larà una pantalla de 5 x 3 metres.

To Top