Terrassa

Dues famílies acollidores menys per cada any que passa

El nombre de famílies que participen en el programa d’acollida “Vacances en pau” es redueix des dels últims tres anys

Terrassaharaui fa anys que du a terme el programa “Vacances en Pau”, mitjançant el qual, diversos infants sahrauís poden gaudir d’unes vacances a casa d’una família d’acollida durant el juliol i l’agost. A l’estiu, als camps sahrauís es pot arribar a una temperatura de fins a 52 graus centígrads, de manera que, a banda d’una manera de desconnectar i allunyar-se del conflicte amb el Marroc, els petits poden refugiar-se de la calor.

Terrassa ja fa molts anys que acull a infants sahrauís. De fet, durant la seva estada, els infants reben atenció mèdica mitjançant les revisions de la vista i dental, en les quals, si es detecten necessitats com ulleres o empast de càries, es duen a terme sense cap cost per a les famílies ni els infants.

Aquest any, Terrassa ha rebut a 6 nens i nenes, una xifra que va minvant cada any. El 2022, es van acollir 10 infants; al 2023 en van ser 8; i, enguany, en són només 6. Albert Mora, president de Terrassaharaui, ho ha atribuït a dos factors principals: “Moltes de les possibles famílies acollidores van passar a acollir famílies d’Ucraïna, a causa de la guerra. A més, va haver-hi la pandèmia pel mig, una temporada durant la qual van poder venir nens i es va refredar una mica la cosa”.

El president informa que, anteriorment, entre els anys 90 i 2000, Terrassa havia arribat a tenir 30 famílies acollidores. Tot i això, segons Mora, actualment, a Espanya arriben uns 2.000 infants a través del programa. “La majoria es reparteixen per Andalusia, Catalunya i País Basc. Si no m’equivoco, Catalunya és la segona autonomia que acull més”.

L’experiència d’acollir

A banda de ser el president de l’associació, Albert té experiència com a ‘acollidor’ des de fa molts anys. De ben petit ja va ser ‘germà d’acollida’ i, fa uns anys s’hi va “reenganxar” com a ‘pare d’acollida’.
En aquest sentit, Mora assegura: “Acaba sent un més de la família. És un amic nou, que t’ensenya moltíssimes coses, i tu li ensenyes a ell. És una experiència única”.

La comunicació, al principi, és complicada. Els infants no solen conèixer l’idioma, però segons Montse González, tresorera de l’associació i ‘mare d’acollida’, se cerquen mètodes per facilitar-la com la mímica. González també recorda alguns xocs culturals, com menjar amb les mans i no amb coberts o el fet de dormir a terra i no a un llit, “però quan veuen que al llit, s’hi està còmode, s’hi acostumen!” afegeix.
Albert Mora conclou: “Acollir és una experiència molt bonica, tant per als nens com pels nostres fills, que així poden conèixer altres realitats que hi ha en aquest món”.

Bons resultats a la revisió dental de Som Riures

Som Riures va realitzar ahir al matí una revisió odontològica als sis nens i nenes sahrauís del programa a Terrassa. Els resultats han sigut molt satisfactoris, ja que els infants no tenen problemes greus a la dentadura, ni tan sols càries.

“Aquest any veníem tots amb les dents molt netes. Se’ls ha felicitat molt perquè es renten molt bé les dents”, ha celebrat Montse González. De fet, ja fa tres anys que les revisions odontològiques als nens i nenes sahrauís obtenen bons resultats a Terrassa.

Entre les accions que va dur a terme l’entitat solidària Som Riures , hi ha hagut alguns repassos d’empastats en càries anteriors i neteges bucodentals en profunditat. Cal tenir en compte que les intervencions tenen limitacions. Per exemple, no es poden dur a terme tractaments de llarga durada com l’ortodòncia.

To Top