Almenys, es podria rebaixar l’IBI. També es podrien adoptar mesures per pal·liar els efectes econòmics negatius de la nova taxa de residus en les famílies. La Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT) reitera el seu desacord amb l’increment de la taxa de residus, en especial amb la implantació del nou tribut comarcal. La federació va presentar-ne una moció al ple municipal, que va aprovar tots els punts de la proposta menys un, precisament el que es referia a la possibilitat de rebaixar l’IBI.
La moció recordava que la FAVT ja va plantejar al ple del gener passat el desacord amb la pujada “abusiva” del 60% de les taxes respecte de l’any anterior. Aquest divendres passat, va tornar a la càrrega demanant “mesures i accions per millorar la gestió dels residus”.
Després de deixar clar “que els impostos i taxes són necessaris per al manteniment de l’Estat del Benestar”, l’entitat va defensar que els tributs “han de ser proporcionals, racionals i equitatius, i que la seva quantia no pot ser superior a l’IPC perquè això implica un augment de la càrrega fiscal de la ciutadania”. Cal generar menys residus i ser més sostenibles. Cal “una conscienciació general”.
Vuit punts
La petició de la FAVT contemplava vuit punts. El primer: que el Consell Comarcal i l’Ajuntament “informin adequadament a la ciutadania sobre aquestes taxes”. El segon: “Que s’adoptin mesures per pal·liar els efectes econòmics negatius en les famílies, com l’aplicació de mesures correctores i variables”, segons la capacitat econòmica o la sensibilitat recicladora.
“Ja fa anys es va incrementar l’IBI per incorporar-ne precisament la taxa de reisdus d’aleshores. I ara s’ha implantat un increment molt fort de cop. I això no es pot fer, n’haurien de ser conscients”, va replicar el president de l’entitat, Pepe Sánchez
El tercer: “Que es rebaixi l’IBI o altres impostos o taxes per evitar greuges i resultats injustos”. El quart i el cinquè, respectivament: “Que s’apliquin mesures de millora de la neteja i que es fomenti el reciclatge amb diferents sistemes de recollida”. Els tres punts restants indicaven la necessitat de dotar-se de més recursos humans i materials, de fer més campanyes de reciclatge i d’aplicar l’ordenança de civisme.
Per separat
Diversos regidors van demanar una votació per separat dels punts de la moció. Ona Martínez, tinent d’alcalde i regidora d’ERC, va destacar que, per normativa europea, la taxa de residus “ha de cobrir per definició tot el cost del servei” i cada taxa respon a conceptes diferents: una, la municipal, per la neteja. La segona, per la recollida i el tractament. La regidora va demanar “centrar el debat” i no qüestionar la fiscalitat, “que no ha ser baixa, sinó equitativa”.
Carlota Menéndez, del PSC, va defensar la taxa per arribar als compromisos mediambientals, uns compromisos que la regidora de Vox, Alicia Tomás, va qualificar de “caríssim muntatge”. El PP va donar suport a la federació veïnal.
Xavier Cardona, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, va argumentar que l’equip de govern és conscient “dels recels i dubtes generats” amb la mesura, però va indicar que en el seu moment els ciutadans van rebre cartes informatives, i que s’hi apliquen 11.000 bonificacions fiscals. Va demanar temps per estudiar una possible rebaixa d’impostos, el que afectava el punt 3 de la moció. La FAVT no va acceptar-ne una transacció.
“Ja fa anys es va incrementar l’IBI per incorporar-ne precisament la taxa de residus d’aleshores. I ara s’ha implantat un increment molt fort de cop. I això no es pot fer, n’haurien de ser conscients”, va replicar el president de l’entitat, Pepe Sánchez.