Terrassa

Com diries que ets de Terrassa sense dir que ets de Terrassa?

Podem afirmar amb orgull que la ciutat compta amb un ampli ventall de referències que només s’entenen si ets de Terrassa

“Jo no soc de Barcelona, soc de Terrassa”. Aquesta frase la va pronunciar el futbolista egarenc Dani Olmo des del balcó de l’Ajuntament, on va compartir l’Eurocopa i el trofeu de màxim golejador. Amb aquesta expressió el davanter que ha jugat a Cròacia i ara ho fa a Alemanya mostrava el fenomen del terrassenquisme. Precisament, aquest sentiment de pertinença i de marca és un treball que ha començat a desenvolupar l’Ajuntament, a través de la regidoria de Projecció de la Ciutat. De fet, han. Però tots ens sentim tan identificats amb la ciutat?

Són molts els símbols, edificis, paraules, carrers i personatges que ens uneixen i ens defineixen com a ciutadans. I podem afirmar amb orgull que la ciutat compta amb un ampli ventall de referències que només s’entenen si ets de Terrassa, perquè vulguem o no, tots els ciutadans, siguem del barri que siguem, compartim un imaginari popular. Per comprovar si està estès aquest ADN terrassenc proposem un joc. Què creus que defineix la ciutat? Com diries que ets de Terrassa sense dir que ets de Terrassa?

Joan Carles Peris, periodista: el Parc de Vallparadís

Podem dir que la nostra ciutat compta amb molts monuments reconeixibles, “el Monument a la Dona Treballadora n’és un exemple”, assegura el presentador. Però si hem d’escollir-ne un no és altre que un dels majors espais naturals de la ciutat, el Parc de Vallparadís, “és un parc que cohesiona diferents barris”.

Berta Abellán, pilot de trial: la passió esportiva ens porta èxits

Terrassa és una ciutat que destaca a diferents nivells en l’àmbit esportiu. Un dels noms més coneguts és el de la pilot de trial Berta Abellán, subcampiona del món en cinc ocasions i campiona d’Europa: “Terrassa és salut, sacrifici i passió”.

Fanny Novell, presidenta del Gremi de Flequers i Pastissers: el nostre famós dàcar

El dàcar és un dels nostres segells més reconeixibles, però mai ens cansarem de reivindicar-lo: “i sense oblidar també el cardinal”, expressa la presidenta del Gremi de Flequers, Fanny Novell. Terrassa és, sens dubte, una ciutat dolça.

Mariona Tomàs, comunicadora: el Patge Xiu-Xiu

Terrassa compta amb un Nadal únic gràcies a una figura característica de la ciutat, el Patge Xiu-Xiu. És un enviat reial per recollir les cartes que els nens i nenes escriuen a Ses Majestats els Reis d’Orient, i observa el comportament dels nens i nenes i els classifica en dues llibretes, la blava i la vermella. En quina estaríeu vosaltres?

Vicenç Villatoro, escriptor: la ciutat del fum

L’autor Vicenç Villatoro va escriure “La ciutat del fum” buscant referenciar el passat industrial de Terrassa. Les més de 20 xemeneies de la ciutat ens recorden d’on venim: “A principis del segle XX Terrassa volia ser coneguda per la seva activitat industrial”.

Susanna Carmona, coordinadora de la Nova Jazz Cava : la música que ens defineix, el jazz

Si parlem del gènere jazzístic a la ciutat no podem obviar el nom de la Susanna Carmona: “Per la meva feina i es referents que tinc, et diria que Terrassa és una ciutat que promociona molt el jazz”. La Nova Jazz Cava n’és el màxim exponent.

Isabel Marquès, advocada: indrets únics com la“plaça dels pijos”

Els carrers tenen un nom, però la ciutadania té el seu propi idioma. Si parlem de la “plaça dels pijos”, tots sabem quina és. O si diem el “pirulí”. “És una característica molt curiosa”. També tenim noms per alguna plaça que no nomenarem.

Litus, cantant: el Nova Orleans català

“Vaig estar a Nova Orleans amb els meus pares i allà hi havia músics que coneixien Terrassa”, explica el músic Litus. Terrassa és una ciutat de cultura i de música, i actualment podríem dir que som “el Nova Orleans català”, perquè a la ciutat conviuen molts registres musicals: “Al concert de Generació Terraça es va demostrar que tenim una multitud d’artistes diversos i molt bons , hem de cuidar molt la música en directe”. Són molts els noms d’artistes que porten Terrassa per bandera.

David Traver, dinamitzador cultural: l’agenda plena gràcies als concerts en viu

La música forma part de l’ADN de Terrassa. David Traver, a través del seu Instagram @concertsterrassa, publica els esdeveniments musicals setmanals: “N’hi ha més de 25 concerts setmanals, podem dir que Terrassa és una de les ciutats amb més activitats en directe, és molt cultural, hi ha molta programació”.

Noel Duque, regidor: les cites a la muntanyeta

Tothom té el seu lloc de confiança per a tenir cites. “Qui no ha anat a la muntanyeta a mirar les estrelles?”, diu entre rialles el regidor. Només hi havia un problema: tothom tenia la mateixa idea, i trobar la suficient intimitat perquè sorgís l’amor era difícil.

Paco Mata, estilista: saps què és la paparola?

Un exemple més de vocabulari “made in” Terrassa. És una paraula que defineix la flor de la rosella, però “només és reconeixible aquí a la ciutat”, explica l’estilista. Un altre exemple de vocabulari propi és la taifa.

Mercè Paloma, dissenyadora de vestuari: el Museu Tèxtil

“El Museu Tèxtil és un emblema de la ciutat, però encara és poc conegut i té un gran potencial”, explica la dissenyadora de vestuari Mercè Paloma, guanyadora de cinc premis Gaudí. El museu, que compta amb més de 20.000 objectes de la història tèxtil d’arreu del món, “és un espai excel·lent, fan unes exposicions molt bones i és un dels indrets més importants que tenim a Terrassa”.

Alfons Ferrero, xef: orxates i frankfurts

Són moltes les referències gastronòmiques de la nostra ciutat: “Òbviament començant pel Frankfurt Vallès, però sense oblidar un altre establiment de referència com l’Orxateria Ribera”, assegura el xef. I afegia: “Fer el vermut a Vallparadís és imprescindible”.

Bartek Golanowski, tècnic de so: les nits a la Rasa

Amb perdó d’Arquimedes i Galileu, la Rasa és potser la via més transitada qualsevol nit del cap de setmana. “Abans has d’anar a prendre alguna cosa al Vapor Ventalló, prendre unes tapes al Porró, i després gaudir de la nit en qualsevol local”.

To Top