Terrassa

Arriba la primera onada de calor de l’estiu

Els termòmetres es poden enfilar fins als 37 °C a Terrassa

/ Alberto Tallón

Vanos en mà i ampolles d’aigua fresca ben a prop. La primera onada de calor de l’estiu ja és aquí. Arriba gairebé un mes després d’haver entrat en aquesta estació i ho fa arreu de la península Ibèrica i les Balears, exceptuant només el quadrant nord-oest i l’àrea cantàbrica. L’episodi d’altes temperatures afectarà, doncs, bona part de la geografia estatal, i Catalunya i Terrassa no en quedaran al marge.

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emès un avís especial de fenòmens adversos, en aquest cas, per onada de calor, amb inici aquest dijous i durada fins dissabte, inclòs. Indica que la probabilitat és mitja, d’entre un 40 i un 70%.

En l’avís emès dimecres a les 13 hores, l’AEMET avisava d’un ampli anticicló en nivells mitjans i alts situat a l’interior d’Algèria, que s’intensificaria durant els pròxims dies i s’estendria cap a l’oest, induint així un flux de component sud que introduiria sobre la península i Balears una massa d’aire molt càlid, sec i estable. “La presència d’aquesta massa d’aire, juntament amb l’elevada insolació associada a aquesta època de l’any i a una situació de gran estabilitat atmosfèrica, provocarà un ascens generalitzat i progressiu de les temperatures en bona part de l’àrea peninsular. Les temperatures assoliran valors molt elevats, més alts de l’habitual per a aquestes dates, excepte en el nord-oest peninsular i sobretot en l’àrea cantàbrica, on hi haurà un flux atlàntic més fresc”, alertava. A més, informava que aquesta massa d’aire d’origen africà ve acompanyada de pols en suspensió.

Les zones més afectades per aquest episodi seran la meitat sud i el quadrant nord-est de la Península, on s’espera que des d’aquest dijous se superin de forma bastant generalitzada els 38 °C, assolint els 40-42 °C en zones de les valls del Guadiana, del Tajo i de l’Ebre; i fins i tot els 42-44 °C a la vall del Guadalquivir. El dia àlgid serà el divendres 19, quan els valors superiors als 40 °C poden donar-se de forma més extensa a les zones anteriorment citades.

A Catalunya, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), depenent del Departament d’Interior, també ha emès un avís de situació de risc per calor intensa. La intensitat de calor es donarà a les hores centrals del dia i fins al vespre. El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), però, només parla d’onada de calor a Ponent. A la resta del territori només hi indica un avís per calor de perill moderat.

Pel que fa a Terrassa, l’avís de calor intensa ens afecta a la franja de les 14 a les 20 hores de divendres dia 19 i dissabte dia 20 de juliol. Segons la previsió meteorològica de l’AEMET els termòmetres poden arribar als 35 °C aquest dijous i el dissabte a la ciutat i el divendres poden enfilar-se fins als 37 °C.

Les temperatures mínimes també seran elevades durant aquest episodi. A Terrassa es preveu que rondin el 22 °C.

Els tres dies que durarà l’episodi el Meteocat preveu un cel força assolellat a Terrassa. Només hi haurà núvols la nit de dijous a divendres i a primera hora del divendres.

Arriba la primera onada de calor de l’estiu
To Top