Els duplicadors per a respiradors que van desenvolupar el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’empresa Proton New Energy, amb el suport de Leitat, en plena pandèmia el 2020, han arribat ja a una desena de països. L’entitat sanitària n’ha distribuït 40 arreu del món a través d’unes donacions que han estat possibles gràcies a l‘aportació econòmica de l’exfutbolista i entrenador terrassenc Xavi Hernández i la seva família.
Durant aquest temps els duplicadors s’han fet arribar, juntament amb el suport de diferents entitats catalanes, a diversos països on ja s’estan utilitzant. Dos s’han enviat a l’Hospital Hassani de Nador (Marroc), en col·laboració amb la Fundació Jesuïtes Educació; cinc a l’Hospital Principal Militar d’Instrucció de Tunis i cinc més al Centre Hospitalari Universitari La Rabta (ambdós a Tunísia), mitjançant l’Associació Medcities; i sis al Nepal, mitjançant la Fundació Lumbini Garden, a l’Hospital de Dhaulagiri (Baglung), a l’Hospital del districte d’Udayapur; a l’Hospital Comunitari Laliguras (Dolakha) i a l’Hospital Lumbini (Rupandehi).
També n’han arribat sis al consolat d’Ucraïna, que els va distribuir a l’equip mòbil de cirurgians a Apostolove (primera línia del front de la guerra amb Rússia), a l’hospital Clínic Regional de Vinnytsia i a la Clínica Estatal especialitzada en el Tractament de Tumors Intracerebrals de l’Institut de Neurocirurgia Romodanov (Kíiv).
Altres països on també s’han enviat duplicadors i el CST està en converses per confirmar els hospitals de destí són: cinc a Pakistan, mitjançant el Consolat General de Pakistan a Barcelona; quatre a Guinea, mitjançant l’Asociación Cultural Mensajeros para la Defensa de los Derechos Humanos y la Democràcia; un a Xile, mitjançant Leitat; un a Nepal, mitjançant l’Associació Pont Solidari al Món; dos a Perú, mitjançant un particular, i un altre a Mauritània, mitjançant també un particular. Els dos restants han estat entregats a la UCI de l’Hospital Universitari de Terrassa i a l’empresa Proton per continuar amb els estudis clínics i la investigació.
Els duplicadors es basen en un mòdul de distribució intel·ligent que, intercalat entre el respirador i el sistema de tubs del pacient, permet multiplicar la capacitat de ventilació dels respiradors homologats, ajustant les necessitats respiratòries de cada pacient.
La finalitat del mòdul de distribució intel·ligent (MDI) era incrementar la capacitat ventilatòria de forma fàcil i segura, optimitzant l’ús dels respiradors existents en els centres hospitalaris i no només per a utilització en situacions de gran demanda. Així s’augmentava la capacitat d’atenció mèdica a les Cures Intensives (UCIs) de qualsevol centre sanitari. Aquests mòduls de distribució intel·ligent també es van utilitzar per ajudar a salvar vides en altres hospitals del món, on tenien necessitats ventilatòries urgents.