Diners

L’empresariat confia en una reforma del finançament que asseguri l’autonomia financera

Una vintena d’entitats manifesten la “urgència”, diuen, de resoldre una situació que consideren que “frena el progrés econòmic”

Pla general del Consell de Política Fiscal i Financera / ACN

El teixit econòmic i empresarial català demana que s’arribi a un pacte de reforma del finançament que asseguri l’autonomia financera, millori significativament la capacitat de gestió dels tributs i garanteixi el principi d’ordinalitat. Coincidint amb la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, una vintena d’institucions del teixit econòmic i empresarial català, entre les quals hi ha les 13 Cambres de Comerç de Catalunya, Terrassa inclosa, i Foment, de la qual és sòcia la Cecot, han emès aquest dilluns un comunicat en què assenyalen que “és essencial que els compromisos als que s’arribi es compleixin plenament i sense dilacions, incloent mecanismes que garanteixin els acords pactats”.

Les entitats signatàries (el Consell General de Cambres de Catalunya, Foment, Pimec, el RACC, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, FemCat i Barcelona Global), recorden que el passat mes de març ja van emetre un comunicat reclamant una reforma ambiciosa del sistema de finançament territorial “basada en els principis de transparència, equitat i eficiència, en un marc de lleialtat institucional”. Aleshores denunciaven que l’actual sistema de finançament autonòmic “frena el progrés econòmic de moltes comunitats autònomes com Catalunya”, i proposaven “corregir” la situació a través d’un nou model de finançament.

Seguint en aquesta línia, ara manifesten la “urgència“, diuen, de resoldre aquesta situació, en la que consideren que s’acumulen els dèficits de finançament “amb conseqüències que considerem molt negatives sobre el potencial de progrés econòmic i el benestar social del país”. Així demanen aprofitar el moment per trobar i pactar solucions, “en el benentès que la concreció d’un nou model correspon a les forces polítiques legitimades per la ciutadania”.

Per al teixit empresarial i econòmic el nou model hauria d’assegurar l’autonomia financera, millorar la capacitat de gestió i recaptació tributària, i garantir el principi d’ordinalitat, així com tenir en compte el diferencial del cost de la vida entre comunitats.

Les vint entitats celebren que hi hagi una negociació en curs entre els partits de cara a un possible pacte d’investidura que podria incloure una millora del sistema de finançament per a Catalunya i expressen el seu desig que ” arribin a bon port, i que representin un avenç efectiu pel finançament del país”.

Cultura del pacte

Per a aquestes institucions és “fonamental” que les principals forces polítiques, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat, “progressin cap a una cultura del pacte que permeti assolir grans acords de país per a tots aquells temes bàsics que requereixen de grans consensos per poder ser finalment aplicables i, sobretot, duradors en el temps”. També consideren essencial que els pactes es compleixin i es respecti sempre l’esperit que va inspirar l’acord inicial.

Si l’acord finalment s’assoleix, les 20 institucions signatàries avisen que romandran amatents a que els continguts d’allò acordat es respectin per totes les parts. De la mateixa manera demanaran a la resta de forces polítiques que el valorin en profunditat, i considerin donar-li suport.

L’empresariat confia en una reforma del finançament que asseguri l’autonomia financera
To Top