Terrassa

La reparació de l’esvoranc de Terrassa durarà un mes

Es confirma que l’enfonsament va ser provocat pel trencament d’un col·lector

El forat, a l'alçada del número 53 del carrer Ample / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Les sospites inicials han quedat confirmades. L’esvoranc que es va produir el dissabte passat al carrer Ample de Terrassa, i que va obligar a desallotjar un bar i un habitatge, va ser ocasionat pel trencament d’un antic col·lector. Un cop detectat l’origen de l’enfonsament, l’Ajuntament iniciarà la setmava vinent les obres de reparació, que duraran un mes (això es preveu) i inclouran tasques d’encofrat, formigonat i gravament.

Aquesta setmana s’hi ha dut a terme una inspecció amb una càmera robotitzada i també amb professionals que han baixat al col·lector del torrent de Vallparadís, de dos metres d’alçada i un metre d’ample, en els trams immediats anterior i posterior a l’esvoranc. Aquest treball ha permès determinar el punt i les causes de l’incident.

Segons el consistori, es tracta d’un tram de clavegueram que contempla un salt de cota de cinc metres, per on l’aigua ha anat corrent durant dècades i que ha desgast del sòl. “Així, un lateral del col·lector s’ha trencat i per aquest punt s’ha anat escolant la terra que recobria l’estructura de sanejament, que ha acabat sent la causa de l’esvoranc”, diu l’Ajuntament, que ha inspeccionat 150 metres de canalització i ha elaborat un informe amb aquells trams que presenten problemes.

Treballs dins del col·lector

La setmana vinent es treballarà en l’interior del col·lector, on es repararan les juntes i les parets i després es reconstruiran els astials de la claveguera. Un cop feta aquesta obra, es podrà reposar el material de reblert i repavimentar. Es reconstruirà i reforçarà la part trencada amb formigó armat. El subministrament de gas a la zona està tallat i es podrà restablir un cop acabades les obres.

El forat, que va estar a punt d’engolir un vehicle estacionat, es va obrir dissabte passat, 6 de juliol, a tocar de la confluència del carrer Ample amb el de Sagunt. Un edifici va ser desallotjat d’urgència: va haver de marxar l’Angelina, habitant del primer pis. Van haver de marxar els responsables del bar situat als baixos.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

El carrer Ample va quedar tallat. La resta d’edificis propers van ser inspeccionats pels bombers i per tècnics municipals. “Seguidament, i amb l’objectiu de determinar les causes de l’esvoranc, l’Ajuntament va activar una inspecció amb una càmera robotitzada i també amb professionals que han baixat al col·lector del torrent de Vallparadís, que té dos metres d’alçada i un metre d’ample aproximadament, en el tram immediat anterior i posterior a l’esvoranc”, ha informat el consistori en un comunicat aquest divendres.

El forat, que va estar a punt d’engolir un vehicle estacionat, es va obrir dissabte passat, 6 de juliol, a tocar de la confluència del carrer Ample amb el de Sagunt. Un edifici va ser desallotjat d’urgència

La revisió ha permès determinar el punt i les causes de l’incident: el desgast, el trencament del lateral del col·lector.

Un cop realitzada la diagnosi, l’Ajuntament iniciarà els treballs de reparació la setmana que ve. Primer es duran a terme les tasques en el col·lector des del seu interior. “Es repararan les juntes i les parets i posteriorment reconstruiran els astials de la claveguera”, apunta el govern municipal. Un cop acabada aquesta obra, “es podrà reposar el material de reblert i repavimentar”.

La reparació consistirà en reconstruir i reforçar la part de col·lector trencat amb formigó armat. Per aconseguir-ho, “primer caldrà disposar els encofrats i formigonar des de la part superior del col·lector i un cop el formigó hagi endurit, es reomplirà amb material que no calgui compactar, tipus grava, per acabar amb una graduació del material de reomplert i les capes de paviment asfàltic”.

Els treballs tindran una durada estimada de quatre setmanes. Quan finalitzin, es podrà restablir el subministrament de gas als usuaris afectats. Aquesta és la previsió municipal: tres setmanes per poder reparar el col·lector des de l’interior i cap a la quarta setmana reposar el terreny de sobre i repavimentar. La reparació des de l’interior “requereix de treballs confinats, amb un rendiment limitat per temes de seguretat i salut en els treballs”. Després, l’Ajuntament durà a terme tasques de reparació en altres trams de la traça del col·lector.

Esquerdes al carrer de Sagunt

El Diari de Terrassa va publicar aquest dijous un reportatge sobre un altre punt conflictiu, a només 170 metros del lloc on es va produir l’esvoranc. És a la intersecció del carrer de Sagunt amb el de l’Autonomia, on el veïnat ha denunciat l’existència d’enfonsaments continuats.

Cantonada del carrer de Sagunt amb el de l’Autonomia / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Aquest divendres, l’Ajuntament ha informat que també ha inspeccionat el col·lector del carrer de Sagunt. La seva conclusió: “Aquesta estructura és diferent de la del carrer Ample, més moderna i construïda amb formigó. Gràcies a l’avaluació feta, s’ha determinat que aquest clavegueram no presenta cap trencament, però sí petites esquerdes que el consistori repararà”.

To Top