La calor torna de valent i ho fa en un estiu en què, per primera vegada en molts anys, les temperatures s’han situat en els paràmetres de les últimes sis dècades, és a dir, quan encara no parlàvem de canvi climàtic. Aquesta ha estat la primera setmana de calor d’estiu, la primera en què els termòmetres s’han enfilat per sobre dels 30 °C i les previsions són que avui mateix la temperatura torni a davallar.
És el Dragon Khan tèrmic que marca aquest inici del mes de juliol, en què el pic de calor ens ha agafat a tots acomodats a una temperatura primaverenca. La darrera setmana les temperatures màximes es van moure entre els 24,2 °C i els 28,8 °C, amb l’única excepció del divendres, 5 de juliol, que el termòmetre va marcar els 30,2 °C. Aquesta segona setmana de juliol hem viscut la primera punta de calor, amb cada dia per sobre dels 30 °C i amb la primera nit tropical, la de dimecres a dijous, en què la mínima es va situar en 23 °C.
Just ara que s’intensifica la calor, fem les primeres suades, posem l’aire condicionat i deixem definitivament la jaqueta a casa, toca fer un repàs a l’estiu atípic que estem vivint aquest 2024.
De fet, hauríem de remuntar-nos a principis d’any per veure com la meteorologia anunciava un nou any extraordinari de calor. Gener i febrer de 2024 els termòmetres van marcar rècords de temperatura en ple hivern, cosa que feia preveure que 2024 superaria els calorosos 2022 i 2023.
Però no ha estat així. El mes de maig va afluixar la calor i el juny va tancar amb una temperatura mitjana de 21,6 °C, pràcticament idèntica a la mitjana dels junys de les últimes sis dècades, que va ser de 21,2 °C. Hem liquidat una primavera i hem rebut un estiu amb una calor moderada, com les d’abans. Només cal donar una ullada a les dades històriques per comprovar com “durant el segle XX, la temperatura mitjana dels mesos de juny va ser de 20-21 °C, com la d’aquest 2024. Per contrast, els darrers 24 anys del segle XXI la mitjana ha estat superior, entre els 22 i els 23 °C”, comenta Josep Maria Gibert, enginyer de la UPC i la persona encarregada de registrar les dades a l’estació oficial a Terrassa de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i del Servei Meteorològic de Catalunya, situada a la UPC.
2022 i 2023 de rècord
Caldrà estar pendents de l’evolució tèrmica aquest juliol per veure si tanquem un nou més amb temperatures contingudes. Després de quatre dies de calor intensa, amb les màximes per sobre dels 30 °C, els termòmetres tornaran a davallar avui. Queden dies per comprovar si continuarem revivint els estius d’abans o ens endinsarem a partir d’ara en les calorades dels darrers anys.
“Els anys 2022 i 2023 han estat els juliols més càlids de la història, amb 27 °C i 26,6 °C de mitjana respectivament, i amb un pic el 2023 de 40 °C a la ciutat”, comenta Gibert. “Vol dir que estem en màximes dos graus per sobre de la mitjana registrada entre 1982 i 2024, i cinc graus per sobre del període 1910-1920, ara fa un segle, que era de 22 °C en un juliol”.
Aqust dijous les temperatures s’han enfilat fins els 35,6ºC i divendres tornen a baixar
Des de l’estació oficial del Servei Meteorològic de Catalunya a Terrassa recorden que, tot i que gaudim del primer inici d’estiu amb clima suau en anys, l’augment de la temperatura i el canvi climàtic són innegables. Una dada: els darrers dotze mesos (11/7/2023- 11/7-2024) la temperatura mitjana anual ha estat de 17,7 °C, 2,3 graus per sobre de la mitjana habitual de 15,4 °C.
I és que les bones temperatures d’aquesta primavera ens han fet oblidar els estius tòrrids. L’any passat per aquestes dates ja havíem patit una primera onada de calor d’onze dies al juny, amb un pic de 34 °C el dia 26. El juliol de 2023 vam viure una segona onada, aquesta llarga, amb els termòmetres per sobre dels 30 °C entre el dia 6 i el dia 25, i amb un pic de 40,1 °C el dia 18 de juliol. L’estiu va tancar amb 61 dies per sobre dels 30 °C i 59 nits tropicals amb els termòmetres per sobre dels 20 °C.
254 litres de pluja a la tardor per tancar un any estàndard
Ha estat una primavera plujosa? Ens ho sembla, oi? Doncs els mesuraments confirmen que entre els mesos de març i maig, Terrassa va registrar una pluja acumulada del 150%, és a dir, per sobre d’una primavera normal. En números absoluts, van precipitar 262 l/m², quan la mitjana d’aquests tres mesos sol ser de 176 l/m². Si obrim el focus i mirem tot l’any 2024, les dades de pluviometria diuen que des de gener fins a l’11 de juliol han plogut a Terrassa 377 l/m². En un any normal les precipitacions totals ronden els 631 l/m², de manera que aquesta tardor han de ploure un total de 254 l/m² per assolir la fita. El dia 29 d’abril va caure un xàfec excepcional (130 l/m²) a la ciutat. Amb dos com aquest, tancarien un bon any