Diners

Empreses que innoven i arrisquen en benefici d’un país avançat

La Cambra de Comerç de Terrassa reivindica el múscul empresarial de la demarcació amb els seus guardons anuals. Clarity Stethoscope, de Sant Cugat, guanya el premi a la millor iniciativa emprenedora, l’únic reconeixement que quedava per decidir

Els premiats amb la xef Carme Ruscalleda, el president de la Cambra, Ramon Talamàs, i el president del Parlament, Josep Rull / Nebridi Aróztegui

Clarity Stethoscope SL, empresa emergent santcugatenca liderada per Inés Alejandra Betancourt Torres i Jacqueline Torres dins de l’àmbit del disseny de dispositius mèdics, s’ha proclamat aquest dijous guanyadora del Premi Cambra 2024 a la Millor Iniciativa Emprenedora. La idea de transformar un mòbil en un estetoscopi per ser utilitzat directament al domicili per part de pacients amb malaltia respiratòria crònica o aguda va convèncer la nombrosa concurrència que va assistir a l’acte de lliurament dels guardons anuals de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa: unes 350 persones del món empresarial de la demarcació, representants polítics i d’altres cambres catalanes. Aquesta solució tecnològica que permet l’avaluació instantània de l’usuari mitjançant una trucada convencional i l’enviament de l’enregistrament a personal sanitari es s’ha imposat als projectes terrassencs Polarimetrics i Trisquel IA Wellnes en una votació que va tenir lloc en directe durant l’esdeveniment. Ha obtingut el 51% dels vots.

Inés Alejandra Betancourt Torres, de Clarity Stethoscope SL, recull el premi de mans de Pere Masachs / Nebridi Aróztegui

Aquesta era l’única distinció que quedava per decidir i la primera que s’ha entregat, obrint un esdeveniment en què la Cambra també ha premiat altres companyies i empresaris del territori que destaquen en innovació, internacionalització, sostenibilitat i trajectòria. Una gala en què s’ha reconegut el valor emprenedor en el sentit més ampli de la paraula, el que impregna aquelles iniciatives que tot just comencen, però també la de negocis amb història que es reinventen dia a dia per tirar endavant, com ha fet Penina Grup, l’empresa fundada el 1969 per Núria Penina, que ha rebut el Premi Cambra a la Trajectòria Empresarial.

La botiguera ha ressaltat la importància de rodejar-se d’un bon equip humà i ha tingut paraules d’agraïment cap als seus “immillorables clients” perquè “gràcies a ells hi som”. La terrassenca ha assegurat continuar sent optimista, malgrat les dificultats del moment, i ha indicat que li “agradaria encomanar aquest mateix sentiment a tots aquells que comencen”. “Ser dona i voler ser empresària els anys 60 o 70 no era gens fàcil. Jo vaig començar amb poques possibilitats, sense experiència ni padrins, però me’n vaig sortir gràcies al treball, sent seriosa a la feina i tenint el cap fred”, ha exposat.

Núria Penina, dirigint-se als assistents / Nebridi Aróztegui

La comerciant ha estat l’única de les premiades que ha parlat. Abans de recollir el seu guardó, han pujat a l’escenari els representants de les altres empreses guardonades. El Premi Cambra a la Innovació ha recaigut en la vilacavallenca Circutor, dedicada al disseny, fabricació i comercialització de productes per a l’eficiència energètica. El Premi Cambra a la Internacionalització ha estat per a Malltex, firma terrassenca especialitzada en la confecció de roba de ballet i patinatge. Mentrestant, una altra empresa egarenca del sector tèxtil, Crevin, fundada el 1976 i dedicada al disseny i producció de teixits per entapissar mobiliari, ha rebut el Premi Cambra a la Sostenibilitat.

Ramon Talamàs i Josep Rull lliuren l’escut d’or a Marta Torrents / Nebridi Aróztegui

Enguany, la Cambra de Comerç de Terrassa ha lliurat també un escut d’or, que s’atorga només en ocasions molt especials. Va ser per a Marta Torrents Fenoy, qui va ocupar la secretària general de la institució entre els anys 2004 i 2019 i qui des d’un any abans d’accedir a aquest càrrec va dirigir l’àmbit d’assessorament jurídic, gestionant, tant internament com externament, totes les qüestions legals de l’entitat, així com dels seus serveis. Amb aquesta insígnia, la Cambra li va voler reconèixer el seu compromís amb la corporació i la seva alta implicació en impulsar-la i consolidar-la com a entitat de representació econòmica i de serveis empresarials a la demarcació, “una responsabilitat que va exercir amb reconeguda solvència i eficàcia”, ha destacat l’actual secretària general de la Cambra, Susanna Patiño.

Vertebrar la societat

Amb totes aquestes distincions, la Cambra de Comerç de Terrassa ha volgut valorar el múscul empresarial de la seva demarcació, un territori ple de companyies i professionals referents, de gent “que arrisca, que innova, que es compromet per tenir una activitat empresarial que vagi en benefici d’un país més avançat i modern”, ha assenyalat el president del Parlament, Josep Rull.

En la cloenda de l’acte, el polític terrassenc ha volgut ressaltar el paper dels empresaris en el progrés social. Ha assegurat que els “bons empresaris” són un dels tres elements “que fan que una societat es pugui vertebrar” junt amb els “bons mestres i professors” i els “bons servidors públics”, una idea que forma part de la cultura escandinava, com li van explicar quan va visitar la ciutat sueca d’Örebro, amb qui Terrassa està agermanada.

Vista general de la sala / Nebridi Aróztegui

La segona autoritat del país ha agraït a la Cambra de Comerç, “la seva vocació de servei al teixit econòmic i empresarial”, i ha acabat el seu parlament fent una crida a l’“autoestima col·lectiva” que li hauria de correspondre a “un país ple d’iniciatives excepcionals, extraordinàries, un país lluminós que és capaç d’abraçar l’excel·lència”, cosa que ha demanat saber valorar “arrenglerant els poders públics, la iniciativa de la gent, la societat civil i el món empresarial”.

El president de la Cambra de Comerç de Terrassa, Ramon Talamàs, no ha pronunciat un discurs com a tal, però a preguntes de la conductora de l’acte, la periodista matadeperenca Marta Carreras, ha reconegut que tant les entitats com l’administració pública “tenim un repte ingent per ser més eficients, evitar les múltiples duplicitats que hi ha i els llargs terminis per fer projectes” perquè les empreses, “que són molt més àgils i a qui hem de donar servei, no poden acceptar la ineficiència conjunta del sistema”.

Aquest ha estat un dels pocs reclams d’un esdeveniment que ha defugit dels tradicionals missatges dirigits als representants governamentals, però que ha estat igualment reivindicatiu, recalcant els valors del teixit empresarial.

Uns premis d’estrella Michelin

L’acte de lliurament dels Premis Cambra 2024 ha tingut lloc aquest dijous al migdia a La Masia La Tartana de Matadepera. S’ha celebrat en el marc d’un dinar original i exquisit dissenyat i presentat per la prestigiosa xef Carme Ruscalleda. La cuinera ha proposat un àpat que posava el focus en els valors de la Cambra i de cadascuna de les categories dels premis, amb un maridatge gurmet inspirat en els diversos guardons. Tots els productes de la base del menú són d’empreses amb activitat a la demarcació o relacionades amb la Cambra de Comerç de Terrassa.

FOTOS | Premis Cambra de Terrassa 2024

To Top