Terrassa

Càmeres per esbrinar l’origen de l’esvoranc de Terrassa

L’enfonsament, al carrer Ample, ha obligat a desallotjar un bar i un habitatge

Un equip tècnic, revisant la cavitat aquest dilluns / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Va faltar molt poc, centímetres, perquè aquell turisme blanc fos engolit pel terra que s’acabava d’obrir. Algú va entrar en el bar per avisar. Havia aparegut un esvoranc de grans dimensions al carrer Ample, davant del 53, el número corresponent a l’establiment i a l’habitatge de l’Angelina, resident en la primera planta. El bar va ser desallotjat i l’Angelina (83 anys) va haver d’abandonar el seu habitatge. Va passar aquest dissabte, 6 de juliol, a les 16.30 hores, a Sant Pere, i l’Ajuntament de Terrassa busca amb càmeres les causes de l’enfonsament. La cavitat té 10 metres de profunditat en un punt.

Calia treure amb una grua, amb cura, aquell cotxe, amb la roda esquerra a punt de caure en el forat, d’uns 15 metres quadrats en la superfície. Els bombers i un arquitecte municipal van inspeccionar els edificis. I el que tenia els fonaments més a prop de l’esvoranc, on vivia l’Angelina, construït fa uns 45 anys, va ser desallotjat per precaució. El carrer Ample va ser tallat al trànsit des del d’Ègara. Aquest matí de dilluns, un equip d’operaris revisava el subsol amb càmeres.

El forat, envoltat d’una doble tanca / NEBRIDI ARÓZTEGUI

L’envergadura de la incidència va motivar que el govern municipal la incorporés com a punt afegit d’urgència d’última hora a la reunió de la comissió informativa de Territori que s’ha celebrat aquest dilluns. Una tècnica municipal ha resumit les accions immediates empreses el mateix dissabte: la protecció de la zona, les inspeccions d’edificis i la decisió de desallotjament. Segons l’Ajuntament, cap moviment previ en el terreny anunciava l’aparició d’un forat d’aquesta magnitud.

La primera hipòtesi causal apunta a una esquerda en un antic col·lector del torrent de Vallparadís, que discorre per aquesta zona a una profunditat d’entre 8 i 12 metres. És molt probable que les pèrdues d’aquest col·lector i les filtracions subsegüents hagin erosionat el subsol fins al desenllaç del dissabte passat. Un grup d’operaris està fent ús de càmeres i robots, de sistemes de georadar, per conèixer l’abast de la cavitat i els efectes de l’enfonsament. En el termini d’una setmana es podria emetre un diagnòstic de tot plegat, inclòs del punt de la “lesió” del col·lector, i conèixer com procedir-ne a la reparació.

Un vehicle va estar a punt de ser engolit pel terra obert / MARIA TERESA TORNÉ

Per sobre d’aquest vell col·lector hi ha canonades de subministrament d’aigua i una xarxa de clavegueram, per la qual cosa resulta crucial en els primers passos de la intervenció assegurar aquests serveis. Per mantenir el d’aigua s’ha realitzat un “by-pass”. Segons l’Ajuntament, “no sembla que hi hagi més afectacions a la zona”.

To Top