Terrassa

El nou polígon Palau Sud acollirà grans empreses productives i logístiques

El projecte espera generar 2.250 llocs de treball a la ciutat i projecta renaturalitzar un tram de la riera del Palau

Render amb la imatge del polígon Palau Sud vist des de la riera del Palau renaturalitzada

Terrassa disposarà d’un segon polígon industrial amb parcel·les de dimensions per acollir grans empreses productives i també operadores logístiques. El sector Palau Sud- Can Guitard, com ja va fer el polígon Els Bellots II, modifica la seva ordenació per poder posar al mercat grans finques industrials “adequades a l’actual demanda de sòl per a la indústria”, ha explicat el portaveu de la junta de compensació Amadeo Cazador. El projecte portarà al ple de juliol l’avanç de modificació puntual del POUM que permetrà redibuixar el primer pla parcial de 2012, que preveia parcel·les de 3.618 metres quadrats, per posar a la venda un polígon amb peces de fins als 20.000 metres quadrats.

El futur polígon Palau Sud- Can Guitard està delimitat al nord per l’Autopista C-58, al sud per l’avinguda del Vallès, a l’est per la riera del Palau i el polígon de Can Guitard,  i a l’oest per l’autopista C-16.

Els promotors asseguren que hi ha demanda de sol industrial i “tenim la intenció de posar-lo al mercat com abans sigui possible”. La primera empresa que podria instal·lar-se és una de les indústries que actualment opera al polígon de Can Guitard “que necessita créixer i que planificava deslocalitzar-se per manca d’oferta a la ciutat – han explicat fonts del polígon-. Els hem convençut perquè es quedin i treballem perquè ocupin una de les finques de grans dimensions de Palau Sud”.

Segons els promotors, quan Palau Sud estigui plenament actiu generarà “uns 2.250 llocs de treball”.

El futur polígon Palau Sud- Can Guitard està delimitat al nord per l’Autopista C-58, al sud per l’avinguda del Vallès, a l’est per la riera del Palau i el polígon de Can Guitard  i a l’oest per l’autopista C-16. A més, de nord a sud circula la via del tren dels Ferrocarrils de la Generalitat, que representa una barrera física, que divideix el sector en dos. “Estem a la primera corona de Barcelona i a peu de les autopistes que ens acosten a Europa i al món. La nostra situació és privilegiada“, ha apuntat Cazador.

Palau Sud- Can Guitard ocupa una superfície de 691.936,98 metres quadrats. 281.000 dels quals seran espais verds (40%), 293.000 es destinaran a usos privats (polígon) i 35.000 acolliran un equipament públic. Urbanitzar el nou polígon costarà 40 milions d’euros, un pressupost que s’enfila fins als 200 milions amb la construcció de les naus.

El projecte, un cop modificat el POUM, preveu la ubicació d’una primera façana de parcel·les industrials mitjanes a peu de la riera del Palau i situa les parcel·les de grans dimensions a l’interior del polígon. La reordenació del sector ha jugat amb la complexa orografia del terreny. El projecte contempla la renaturalització de la riera del Palau, “que la hem convertit en l’eix central del projecte”, ha explicat Josep Miàs, arquitecte i fundador de l’estudi MIAS Architects, autor del pla. També es manté el turó de la finca, estalviant costos en moviment de terres, es conserven dos arbres catalogats i la masia de Can Guitard.

Amadeo Cazador, portaveu de la junta de compensació de Palau Sud, durant la presentació del polígon aquest matí a l’Ajuntament de Terrassa. Ha estat acompanyat del tinent d’alcalde Xavier Cardona i de l’arquitecte responsable del projecte Josep Miàs / Nebridi Aróztegui

“El sector de Palau Sud era un espai singular i difícil”, ha comentat Miàs. “Hem aconseguit fer de la riera un parc fluvial que culmina en un equipament municipal. La riera passarà a ser un parc per la ciutat, en un nou sector terciari, però que podrà ser gaudit per la ciutadania”. Pel que fa al tractament que es donarà a la riera del palau, Miàs ha volgut deixar clar que es “renaturalitzarà, perquè és més barat que naturalitzar i perquè la tendència és a mantenir els aspectes autòctons, els espais naturals. La riera serà menys un jardí i més un espai natural”.

Al final de l’eix de la riera renaturalitzada, el projecte contempla la possibilitat d’implantar un gran equipament de més de 30.000 m2 en una ubicació estratègica, vinculada al vial principal i al gran parc lineal de la riera de Palau, visible des de l’avinguda del Vallès i amb connexió directa amb el barri de les Fonts. També es contempla un equipament vinculat a la zona verda central.

Palau Sud s’ha dissenyat amb criteris “d’integració paisatgística i de sostenibilitat ambiental”, ha apuntat Amadeu Cazador. El polígon disposarà “d’un parc de bateries solars” i “produirà energia elèctrica com per abastir 10.000 llars de Terrassa. La línia elèctrica que travessa el sector finalment no se soterrarà. “Fer-ho hauria fet insostenible econòmicament el sector”, han apuntat des de l’equip redactor del projecte.

Pel que fa a l’estructura viària, el projecte presenta aqustes millores:

  1. Un eix principal nord-sud que comunicarà, pel nord, amb el Centre de la ciutat quan es desenvolupi el sector de Palau Nord; i pel sud, amb el barri de Les Fonts amb un nou pont sobre la riera de Rubí.  
  2. Un segon eix que connectarà l’àmbit del Polígon d’actuació de Can Guitard amb l’altre costat de la riera de Palau, passant per sota dels Ferrocarrils de la Generalitat i seguint la direcció de les vies, adaptant-se a la topografia existent i que donarà accés a les parcel·les de grans dimensions.  
  3. Dues rotondes, la primera sobre el vial paral·lel a la riera de Palau, en el seu cruament amb el pas sota les vies ferroviàries, i la segona en la connexió amb l’avinguda del Vallès.
  4. Una xarxa de carrils bici als vials del polígon 
  5. Una xarxa de camins accessibles que, a banda de donar continuïtat a l’Anella Verda, connectaran a la xarxa de camins ja existents

En quatre anys començar a urbanitzar

La tramitació urbanística del nou polígon industrial de palau Sud-Can Guitard serà llarga. L’avanç de modificació puntual de pla trigarà entre 2 i 3 anys en anar a provació definitiva i després caldrà aprovar el projecte de reparcel·lació i d’urbanització, cosa que necessitarà al voltant d’un any més de tramitació. Les màquines entraran al polígon per urbanitzar-lo no abans dels quatre anys, segons s’ha apuntat en roda de premsa.

E projecte s’ha presentat aquest matí públicament en roda de premsa a l’Ajuntament de Terrassa, on han comparegut representants dels promotors de Palau Sud, de l’equip redactor del projecte i el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona. “Aquesta és una aposta per la política industrial a la ciutat i perquè Terrassa es consolidi com a una potència econòmica industrial”.

To Top