Ferran Pont i Puntigam, Dr. Enginyer Industrial
Fa uns dies el company Pere Alavedra va publicar un article a Diari de Sabadell explicant allò que, des de l’àmbit de Construccions industrials de la UPC, es considerava necessari per poder recuperar el paper tradicional de la indústria a les nostres ciutats.
Fa uns dies el company Pere Alavedra va publicar un article a Diari de Sabadell explicant allò que, des de l’àmbit de Construccions industrials de la UPC, es considerava necessari per poder recuperar el paper tradicional de la indústria a les nostres ciutats.
Escrivia que cal superar el menys teniment que la indústria ha patit en les darreres dècades i veure la indústria com una font generadora de riquesa i de llocs de treball. Feia un conjunt de ben raonades reflexions que aquí resumeixo en versió lliure i personal.
Les administracions públiques, la Generalitat i sobretot els Ajuntaments, han de deixar de veure les activitats industrials com a nocives i els empresaris com enemics. Aconseguir una llicència d’obres o d’activitat és sovint una llarga cursa d’obstacles molt difícil de salvar. Sobretot per l’important col·lectiu de Pimes que se sent sovint maltractat. Poder recuperar el paper tradicional de la indústria demana poder tractar més amb servidors públics diligents i menys amb funcionaris poc sensibles.
Una bona col·laboració amb l’Administració és fonamental per crear un clima favorable per afrontar els reptes del país. Les empreses han de poder progressar en tecnologia per esdevenir líders, i per això necessiten també administracions exemplars que estiguin disposades a escoltar les empreses en les fronteres tecnològiques on es vulguin situar. Si es vol tenir un teixit industrial pròsper, s’ha de començar incentivant el jovent a ser empresari i per fer-ho cal valorar molt més aquesta figura.
Cal una major coordinació entre empreses, administracions públiques i universitats, amb acords duradors a mitjà i a llarg termini. S’han de situar les polítiques industrials com a prioritat política, donat que són el gran mecanisme generador de prosperitat per la ciutadania. S’ha de prestigiar la innovació, que és la base del progrés, sense ella no hi ha una indústria competitiva i sostenible. L’R+D+I s’ha d’entendre al servei de la indústria, i per aconseguir-ho cal una feina conjunta de científics, tecnòlegs, innovadors, emprenedors i empreses, sols així es podrà disposar d’una indústria competitiva.
S’han de buscar sinergies pensant en el futur i superant el curt termini. Cal donar prioritat a una indústria al servei de la societat i de la creació de feina, la qual cosa demana esforç i tenir clar fins on es vol arribar. Sense oblidar que totes les coses importants s’han d’analitzar molt bé, però després s’han d’executar sense dubtes, superant dificultats i sense demores injustificades. Ànims i a fer bona feina!