No cal que anem posant etiquetes a tothom i tothora”, diu la pintora Carmen Valverde. I aquesta és, precisament, la premissa de la seva exposició pictòrica “L’orgull entra a Casa”, inaugurada dijous a la Casa Alegre de Sagrera.
“Ens dediquem a posar etiquetes constantment, sobre les nostres identitats. També en la identitat i l’expressió del gènere. I en aquest cas, jo ho volia enfocar més des d’un vessant no binari”, afegeix. “Un joc per despistar: És home, és dona?”. I una pregunta més: Té importància, el que sigui?
Jugar a despistar ha estat l’objectiu pel qual ha fet servir expressions andrògines. Ambigües. Cossos vestits i desvestits. Amb bigoti. Els llavis pintats. Maquillatge a les galtes. Tupè. Cabells curts, llargs. Un corbatí, un fulard, un mocador de seda. Un corsé. Unes ombreres.
I com si fos un calidoscopi, Valverde barreja tots els elements per crear un conjunt de persones amigues retratades i amb personalitat pròpia.
“Ja l’any 2020 vaig començar a treballar feminitats. Després vaig decidir fer-ho com a concepte, no com a gènere. I finalment vag fer la passa de fer-ho com a no-hetero”, explica la pintora.
“Estic interpel·lada”
De fet, aquest recorregut en el seu pensament (i la seva pintura) també és el de la societat. “Tal com hi ha una evolució de la societat, jo com a pintora estic interpel·lada i també ho he de reflectir en la meva obra”, sosté.
Una presa de posició compromesa amb els debats del moviment LGTBIQ+, que després d’haver-se enfocat en el passat el matrimoni entre persones del mateix sexe, el dret d’adopció i el dret a transitar en la sanitat pública, ara posa el focus en el fet del gènere: treure-li ferro i respectar les persones que mantenen una fluïdesa en la seva expressió de gènere.
Diàleg amb el museu
Una de les peculiaritats de la mostra és que es barreja amb les pintures i decoracions permanents de la mateixa Casa Alegre de Sagrera. “No era fàcil posar els quadres en aquest entorn, perquè són d’èpoques tan diferents…”, explica Valverde.
De fet, hi ha algun quadre que “dialoga” amb la figura d’un petit Crist. D’altres aprofiten elements del mobiliari, com les cortines i el vellut, per fer l’efecte òptic de l’aparició darrere del teló. “Em sembla que l’entorn del museu eleva les pintures”, reconeix Valverde. “Perquè segueixen sent unes obres de denúncia, però crec que d’una manera elegant”.
Entre la quarantena de quadres, hi podem trobar un autoretrat de la pròpia Valverde, que recorda una de les icones andrògines de la cultura pop: David Bowie. També una Maria Antonieta revisitada des de la mirada de l’any 2024.
L’exposició també inclou tres quadres de Ràdio Zúrich, amb qui de fet Valverde ja ha treballat en el passat recent. Sense anar-hi gaire enfora, aquesta primavera van fer una mostra col·lectiva a una galeria de París.
La mostra de la Casa Alegre de Sagrera es podrà visitar fins al proper 29 de setembre i ha estat impulsada pel Servei d’LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Terrassa amb motiu del Dia de l’Orgull. Al setembre, a més a més, està previst fer-hi visites adreçades a escolars.
Crida a enviar materials a l’Arxiu LGTBI
Tant l’Ajuntament com associacions i activistes de Terrassa segueixen construint l’arxiu LGTBIQ+ de la ciutat. De fet, tornen a fer una crida a enviar materials. Com ara documents, fotografies o records que puguin formar part d’aquest nou patrimoni. Cal contactar a l’adreça de correu electrònic arxiulgtbianbterrassa@gmail.com o al telèfon 93 783 27 1.